fúrós Creative Commons License 2007.11.09 0 0 496

helló Felex!

 

Pontosan így, ha nem akarsz forgatóműre költeni. Csak értelemszerűen ha 40-es kút kell 40-es csővel fúrni, ha 50-es kell 50-essel, hogy a fúráshoz használt toldott ragasztott csővet ,használhassuk magához a kúthoz, mint feljövő cső. Csak ki kell venni, levágni a végéről a fejet, és szűrőt rakni a helyére, és mehet vissza.

 A forgatáshoz azért célszerű legalább 1, de inkább 2 csőfogót beszerezni. 

Viszont arra számítani kell, hogy kézi technikával, forgatómű nélkül 20-25 m-nél mélyebbre már nem egyszerű lemenni, mert ha oda-vissza forgatod csövet, nem tudsz vele folyamatosan 360 fokot körbefordulni mint a forgatóművel, ilyen hosszú csőnél már jelentős a cső torziós rugalmassága, ami azt jelenti, hogy lehet, hogy fönt elfordítod 180 fokkal a cső tetejét, lent meg nem fordul semmit.

De lehet vele haladni, előbb ütögetni kell különböző fokokban le-fel, majd elfordítva oda-vissza összeszakítani a vágásokat. Ütni-forgatni-ütni-forgatni.

Szivattyúnak célszerű nagyobb teljesítményű(1000W feletti), nagyobb vízhozamút használni, mert a furatban azért meg kell lenni a megfelelő feláramlási sebességnek, hogy a hordalékot felhozza.

 

És még valami: Ha nagynyomású szivattyúval dolgozol, érdemes vigyázni arra, hogy a felhozott hordalék biztosan ülepedjen le a vízből mielőtt újra a szivattyúhoz ér. Édemes 2 gödröt kiásni, 0,5-1m re egymástól,és csak egy ásónyomnyi árokkal összekötni a kettőt. Az egyikbe fúrsz, a másiból szív a szivattyú(így lerakódik a hordalék a fúrt lyuk mellé) és a szívócső végére feltétlenül érdemes  valami szűrőt tenni, ami nem engedi át a 2mm-nél nagyobb szemcséket.    

Előzmény: freex (493)