8472-es faj Creative Commons License 2007.11.10 0 0 234

Szia kovimann!

Mielőtt kérdeznék, leírom én hogy készítem a sajtot.

Veszek 4-5 liter házi tejet (amit szerintem azért már kicsit lefölöztek...); felmelegítem annyira, hogy még épp ne forrjon (kellene egy rendes hőmérő, amivel 100 fokig is tudok mérni); lehűtöm 35-40 fok közé (kb, mert ugye nincs hőmérőm); teszek bele egy kis ecetet, majd 2 literenként 1 ml oltót (a helyi állatgyógyszertárban vettem, felirat nélküli, talán Anivet-es). Ezek után 2-3 órát hagyom állni, összeáll "májasra". Feltöröm apróra egy habverővel. És ezek után vagyok gondban! Kell melegíteni, vagy sem? Ha nem melegítem, kicsinek tűnik a kihozatal, sok fehér lé (ez ám a szakkifejezés! :-)) elfolyik. Ha melegítem, akkor meg nem áll össze olyan szépen és nem lesz rugalmas. A préselés része kimarad, mert fogalmam sincs, hogy otthon ezt hogyan oldjam meg. Gondolom az a lényeg, hogy a préseléstől kifolyó lé el is távozzon. Amikor összeállt, akkor sós vízben fürdetem, majd érlelem (a hűtőben, mert a 3. emeleten ez tűnik a legjobbnak - a kamránk nem éppen hűvös) kb. 2 hétig. Egyébként ezzel együtt is egész jó sajtok lesznek, és nem csak szerintem, hanem mások szerint is.

A legfontosabb kérdésem az, hogy az alvadékot melegítsem, vagy sem.

Előre is köszi!

Előzmény: kovimann (229)