kovimann Creative Commons License 2007.11.10 0 0 236
Szia 8472-es faj!

Az alvadékot nem kell melegíteni!!! A tejet sajtkészítés előtt nem kell forralni!!!! A kiindulás a testmeleg (Tehén) 38-39 C fok!
Az ecet szerintem felesleges. Az oltó az valószínű jó, szerepe csupán a tej megaltatása, nálam erre 30perce van!
Egy fontos dolgot kihagysz a technológiádból: a sajtkultúrát! Ez határozza meg a sajt féleségét! Én eddíg csak gouda kultúrát használtam, mert ezzel nagyon meg vagyok elégedve!
Fontos hogy a 37-38 C fokos tejbe keverd bele a sajtkultúrát keverd el rendesen, majd 15 perc után oltóval altasd le a tejet!
A habverőn remélem nem a villanyost érted, mert az drasztikus. Én erre a célra hárfát használok! Ezt úgy képzeld el, hogy egy téglalap alakú savlló lemez keret kb. 1 cm-ként be van "csíkozva". Ezzel borsó méretűre tudom törni az alvadékot! Mégegyszer mondom, melegíteni nem kell ezt! Ekkor "sok fehér lé" már nem lehet az edényedben, mivel a tej két frakcira vált, a még nyúlós sajtrészecskékre és a sárgás színű savóra!
Ekkor a savót le kell szűrni. Fontos, hogy amikor a savó felt leszűrted a hiányzó savót vissza kell pótolni felforralt majd 70 C fokra visszahőtött vizzel majd 45 perc kevergetés következik! Ezután jöhet a tejles szűrés. Az eredmény az edény alján a fehér gumiszerű sajtrészecskék. Ezt kell valamilyen szűrőalkalmatosságba merni majd jöhet a préselés! A szűrőtál foja megadni a sajt alakját! Egy órát a saját sújával megegyező sújjal préselünk,majd a formából kivesszök a sajtot, forditva teszzük vissza és meget újból a préselés 2x sújjal fél napig! Ezutá sósfürdő! Érleés!
A kiozatal kb 10liter tejbő 1 kg sajt!
Milyen az állaga sajtodnak? Elképzelésem szerint fehér színű, túrószerű lehet!
Előzmény: 8472-es faj (234)