fúrós Creative Commons License 2007.11.15 0 0 508

Helló Triner!

 

Mesélj egy kicsivel többet!

 

Mégis milyen mélyre fúrtál, milyen átmérővel, mekkora a vízhozam, milyen vastag  volt a réteg? Milyenek, hány wattosak  azok a nagy teljesítményű szivattyúk? És mit öntözöl vele?   Stb.

 

Egyébként ha még mindig kevesled a vizet, fúrj nyugodtan mellé pár méterre másikat, és össze lehet kötni őket, párhuzamosan is lehet használni. Ha már egyszer jár az a szivattyú, nem mindegy, hogy mennyi vizet hoz fel. Főleg meg szántóföldön.

 

Mi is fúrtunk már nagyobb területre az egyik barátomnak , ott nagyon jó volt a réteg, 5 szűrő 50-es csővel 16 m-en  100 l körül adott, Hondával. Ekkor jöttem rá , hogy az a jó ha minél nagyobb lyukat fúr az ember, mert nem a szűrő felülete a szűk keresztmetszet, hanem a kifúrt lyuk kerülete, minél nagyobbat fúrsz, annál nagyobb felületen jön be a víz. A közte lévő sóder úgyis átengedi, az nem akadály. Mi ekkor kb 12cm-es lyukat fúrtunk. És  ha nagyobb a lyuk, stabilabban lejut a sóder is, nem akad fel olyan könnyen.

 

Mivel hamar végeztünk az előbb említett kúttal, és még maradt cső is, szűrő is  kifúrtunk 3 m-rel arrébb egy ugyanilyet. A kettőt összekötve a honda nem tudott  2* ennyit, de a haver  kipróbálta kardános szivattyúval( kistraktorral hajtotta), azzal 27 mp alatt hozott tele egy 100 l-es hordót, ami több mint 200l/p kb 3- 3.5 l mp-enként, ami nem rossz, alig akartunk hinni a szemünknek. A haver 3 napig öntözött folyamatosan, és nem apadt ki.

 

   Persze Ezt nem lehet akárhol megcsinálni, eddig csak ott sikerült ekkora vízhozam, legtöbb helyen egy ekkora kútból jó ha 40-50 l kijön . 

 

  Tehát azt lehet mondani,hogy nem rontotta a két kút túlságosan  egymást. Lent szerintem irgalmatlan sok víz van a szemcsés talaj között, olyan mintha egy tóba lógatnánk két csövet, és azzal, hogy kettőt fúrtunk megnöveltük a beáramló felületet duplájára. csak arra kell gondolni, hogy két párhuzamos kút már nagyobb felület,nagyobb átmérőnek felel meg,  ami duplán terheli a szivattyút. Ezért olyan helyre ahol valószínüleg nem lesz elég viz egy kútból, érdemes legalább a felső 2-3 csövet szűkebbre venni, hogy ha kell másik kút, akkor is elbírja a szívattyú tartani a dupla vízoszlopot, vagy szívócsövet kell leengedni, de akkor viszon megvan a kockázata, hogy leszívja magáról a vizet, és belevegősödik a rendszer.

 

Hát ennyi! 

 

Ne feledd a válaszokat!

Előzmény: triner (503)