socr Creative Commons License 2007.11.20 0 0 14478

Én két részre bontanám a történetet, hiszen vannak egyszer azok a jogok és lehetőségek, amelyek a házassághoz kötődnek, ezek egy részére méltányos a meleg közösségek igénye.

 

Így a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének létrehozása a hozzákapcsolódó jogokkal, amelyeket az egész társadalom megítél, szükséges.

 

A házasság viszont a családos életmódhoz kapcsolódó fogalom, ami egyszerre kulturális és gazdasági jelenség. Ami egyrészt egy társadalmi rituálé, másrészt egy jogintézmény. Mint jogintézmény egy pozitív diszkrimináció, amivel a társadalom a családot, a gyermekvállalást és nevelést intézményesítve támogatja.

 

Így a házasságot konkrétan nem hinném, hogy ki kellene terjeszteni a mostani értelmezési tartományán túl. Részint azért sem, mert ez az értelmi kiterjesztés vélhetően magával vonná a házasság fogalmának további degradációját. Ez különösen azért volna ellenjavallt, mert már így is ezer sebtől vérzik ez az társadalmi jelenség (intézmény) a mi, nyugatinak nevezett, kultúránkban.

 

Nem az a probléma, hogy ettől esetleg több rendestől eltérő nemi irányultságú ember lesz társadalmunkban, hanem a házasság értékének rombolása fölerősíti a hedonista - felelősség elhárító - életformák választását, a családos életmód választása helyett.