hirvike Creative Commons License 2007.12.20 0 0 221

drága index...!  azért remélem ki lehet igazodni... :-(

 

SAROK - leffentyű

 

Ha kész a zokni szára, a 2. és 3. tűn lévő szemeket egy időre elfelejtjük, ehelyett a 4. tűről folytatjuk a kötést az 1. tűre, és oda vissza kötünk egy darabig. (Egy kötőtűt így félretehetünk.)

(Ha a szár kötése során a tűkön lévő szemek száma eltérő volt, mindenképpen ellenőrízzük, hogy az 1. és 4. tűn ugyanannyi szem van, mint a 2. és 3. tűn)

 

1. Kössük át a 1. tű szemeit a 4. tűre (gyakorlatilag folytatjuk a kötést, de már nem körbe.)

 

 

2. Fordítsuk meg a munkát, lekötés nélkül emeljük le az első szemet, és kössük végig a sort fordítottan (a zokni belső oldala)

3. Fordítsuk meg a munkát, lekötés nélkül emeljük le az első szemet, és kössük végig a sort simán (a zokni színe)  

4. Folytassuk a harisnyakötést - a munka színén sima, fonákján fordított szemek - addig, amíg a sorok száma 2-4 db-al kevesebb, mint a szemek száma (vagy amíg a próba során a sarok leér a földig).

5. Utoljára kössünk egy sima sort.

 

Sarok - színe

 

Sarok - fonákja

 

 

A sarok-leffentyű hossza szemmértékkel is megállapítható: a megfelelő hosszúság kb. 3/4-e a leffentyű szélességének.

 

 

Változat a sarok elkészítésére: "MEGERŐSÍTETT SAROK"

 

SZÍNE: 1 sima, 1 fordított, *1 átemelés - fonal hátul, 1 fordított* Ezt * - * ismételjük.

 

FONÁKJA: simára sima, fordítottra fordított

 

Ezt a kötésmintát alkalmazzuk a sarok kanyar-részén is.

 

 

- A "megerősített" kifejezés a kötés vastagságára vonatkozik, mivel a kötött darab nem lesz tartósabb, de vastagabb igen. Az igazság az, hogy kilukad, ha a fonal elkopik, így a kötés vastagsága ezen nem segít.

 

- Ha azt szeretnéd, hogy tartósabb legyen a sarok, érdemes a hagyományos fonal mellé valamilyen erős vékony fonalat fogni. A zoknikötő-fonalakban gyakran van 25% polyamid (nejlon) a gyapjú mellett, hogy növelje a tartósságát.

 

- Természetesen az egyik oka a megerősített sarok kötésének az eltérő megjelenés. Valaki azt is mondta, hogy a szóban forgó változat "kevésbé zacskószerű és kecsesebb kinézetű" mint a harisnyakötéssel készült sarok.