loop1o Creative Commons License 2008.01.03 0 0 214

Szia!

 

Örülük, hogy leírtad ezt, mert végre a "felhasználói" oldal is megszólal, és nem csak én ismételgetem, hogy hogyan működnek a nyelviskolák. A te példád önmagában persze nem tekinthető reprezentatívnak, ám annál tipikusabb a történeted tartalma. Én nem először hallom ezt ebben a formában...

 

Az eddig leírtak alapján továbbra is arra tudok következtetni, hogy minden igyekezeted ellenére azért nem sikerült eredményt elérned, mert nem volt olyan tanárod, aki a lényeges nyelv(tan)i összefüggésekre rá tudott volna világítani számodra - így aztán gyakorolhattál akármennyit, leginkább egyhelyben topogtál.

 

Abban is igazad van, hogy a nyelviskolák (tisztelet a kivételnek, már ha van egyáltalán) abban érdekeltek, hogy minél jobban elhúzzanak egy tanfolyamot. Az is benne van ugyan a pakliban, hogy egy csoportnál mindig alkalmazkodni kell a gyengébbekhez, akik hátráltatják a többieket, de akkor is durva, hogy 600-800 tanóra után ígérnek - többnyire mindenféle garancia nélkül - középfokú nyelvvizsgát nulláról, ami aztán később 1000-1200 óra alatt realizálódik, ha be nem sokall addig a tanuló. Ebben pedig ragyogó társak a kurzuskönyv sorozatok, lásd Hedvéj. (És igen, nagyszerűen el lehet hitetni a tanulókkal a kurzuskönyv tesztjeiből, hogy ők mennyire ott vannak a szeren... Aztán jön a meglepetés, ha ugyanabból az anyagból más környezetben kellene helytállni.)

 

Tudom, és te is írtad, hogy drága egy magántanár, de véleményem szerint egy magántanár fel tudja mérni a tudásszintedet, és el tud igazítani, hogy melyik irányban kellene továbbfejlesztened magadat. A tanulás - ami leírásod szerint nem áll távol tőled - úgyis rajtad áll. Ergo megéri a plusz pénzt, ha már a fajlagosan olcsóbb megoldás nem jött össze.

Előzmény: Szeleszte (213)