gligeti Creative Commons License 2008.01.22 0 0 5987

 Az embereket sajnos nem lehet megvédeni, nekik kell megtanulni (zsigerből érezni), hogy a piramisjáték (és MLM-variációi), a TV-shopban árult izé, az "ön nyert 10 000 000 Ft-ot + apróbetű, a garantált meggazdagodás otthonról, külföldi munka, ésatöbbi az mit ér a gyakorlatban. Ide tartozik ez a valami, aminek élből gyanúsnak kellene lennie.

 

 Egyfajta immunitásnak kell kialakulnia az emberekben, és ezt csak az idő hozza el.

 

 Mert mi mást lehetne csinálni? Betiltani? és ha ezt "betiltod", akkor mi legyen a ***** főiskolával, ahonnan kijövő ifjú titánok aztán meglepve tapasztalják, hogy a beadott resuméjüket mi halk belső mosoly kiséretében tesszük lendületből a negatív kupacba (hozzám már el se jut, ha valami más figyelemreméltó nincs benne). Akik odamennek diplomát szerezni, azoknak se szólnak, hogy a piacon khmm nem annyira magas az értéke. Vagy, ha megvédjük az embereket, úgy járhatunk, mint Albánia, amikor ez a védőháló széthullott, majdnem polgárháborúba torkollt az országra rászabadult piramisjáték.

 

 Arra persze rá lehet repülni, hogy ez a Millényi izé nem egy akkreditált felsőfokú diploma, de alighanem bármilyen tanfolyam végét jelentheti a diploma szó, így jogilag nem támadható a dolog.

 

 Az egyetlen dolog, ami tehető, hogy az értelmiség is megpróbál felelősséggel megszólalni a médiában: azt pl. nagyon jónak tartom, hogy egy-egy üdítő színfoltként a kereskedelmi csatornákon néha megjelenik az egyik professzionális karriertanácsadó cég vezetője és mond igen hasznos dolgokat. Például javasolhatná, hogy érdeklődjenek a munkaerőpiacon egy-egy megszerezhető papír értékéről, mielőtt belevágnak egy iskolába.

 

 (ami visszacsatol oda, hogy én természetesen támogatom a szkeptikusok médiajelenlétét -- mert valakitől visszahallottam, hogy én miért vagyok ellene, és csodálkoztam, mert én ilyet nem mondtam egy szóval se, sőt! -- mindössze annyit mondtam és emellett érveltem sokat, hogy szétválasztandó, hogy mit lehet mondani a tudomány nevében (ez és ez nem tudományos, pont),  és mit a felszólaló saját nevében (én pedig a tudománynak hiszek) -- ez elég is attól, akinek hitele van azok körében, akikhez szól; és korrekt a szkeptikus/tudományos világnézet szempontjából is)

Előzmény: mac.m (5986)