Zapod Creative Commons License 2008.01.22 0 0 607
Bocsi hogy közbe ugatok a nagyoknak, de én csak egy mezítlábas ásott kutas vagyok. Ha kis mélységig fúratsz kutat és ott elegendő víz, van akkor semmi értelme, kutatat ásatni utána.

Ha viszont nagyobb mélységben találsz csak vizet oda meg már nincs az a Krőzus, akinek pénze lenne az ásott kútra. Az is igaz, hogy a nagyobb mélységben szakszerűen kivitelezett fúrt kút ára már összemérhető egy kisebb mélységű de megfelelő víztartalékokkal rendelkező ásott kúttal.

Ami a lényeg, ha nagyobb mélységben találsz csak vizet ( réteg víz.) akkor mindenképen fúratni kell. De itt nem szabad spórolni a pénzel, mert itt már nem babara megy a játék, általában ivóvízről van szó.

Ha kisebb mélységben van víz és esetleg nem túl nagy a hozam az ásott kút a megoldás, hiszen ott egy-két méter plusszal is ezer litereket nyerhetsz. Míg egy fúrt kútnál csak pár litykó. Na persze ha az pálinka….

És néhány tévhitet is szeretnék eloszlatni. Az ásásnál mindig figyelembe szoktuk venni az évszakot, illetve az előző időszak csapadék mennyiségét és annak figyelembe vételével ásunk esetleg mélyebbre. Már amennyiben a talajviszonyok megengedik. Aztán ha egy ásott kútban mégis lejjebb szállna vízszint nagy esélyjel mélyíthető, és ha egy ásott kút bennem omlik gyakorlatilag örökéletű, ha probléma adódik vele az esetek többségében orvosolható. Ez azért a fúrt kutakról nem mondható el.

Természetesen egy jól kivitelezet nem összegányolt fúrt kút is nagyon hosszú ideig, szolgáltatja szinte ingyen a vizet gazdájának.

 

Csók a család Zapod.

 

Ásott kút trutyizó.

Előzmény: comad (590)