Gerenda Creative Commons License 2008.02.21 0 0 466
intézmények pü helyzet monitorozása

"Először 2006-ban vetődött fel annak az igénye, hogy a kormányfő, valamint a miniszterek – különösen a pénzügyminiszter – akár napi szinten is nyomon követhessék az intézmények pénzügyi helyzetét, a bevételek és kiadások alakulását. Az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról, valamint az ezeket megalapozó lépésekről szóló, 2006 nyarán hozott, 2118-as számú kormányhatározatban két helyen is felbukkan a pénzügyek egységesítésének szándéka.

A dokumentum szerint javaslatot és intézkedési tervet kell készíteni a minisztériumok pénzügyi és gazdasági tevékenységét támogató egységes informatikai rendszer kialakítására és bevezetésére, ám szükség van annak a felvázolására is, hogy miként alakítható ki teljes körű nyilvántartás a költségvetési szervek kötelezettségvállalásairól.

A kormányhatározatban található átalakítások előrehaladtáról a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter titkársága tavaly ősszel készített egy kimutatást. Ebben azonban e két feladatról csupán annyi szerepel, hogy a megtett intézkedésekről szóló beszámoló a közeljövőben kerül a kormány elé. "

Talán nem Sárközy-téma, de a karcsú, átlátható, ellenőrizhető állam fontos része lenne. Nem érthető, hogy ezt a jó kezdeményezést miért képtelenek súlyának megfelelően keresztülverni a rendszeren.

Már ha nem a szokásos intézményi, intézményesült ellenállást, vagy az általános töketlenkedést gyanítjuk okként.

G