gazo2 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 161
Kedves Viktor!

Csak most fedeztem fel a Dömötör utca névadójára vonatkozó kérdést.

Dömötör Pál néven apa és fia szerepelt. A város jelentős embereinek számított mindkettő, lévén, hogy foglalkozásukra nézve ügyvédek, bírók, írók, költők is voltak.
Az idősebb Dömötör Pálnak (1770-1847) nagy szerepe volt a bajai református egyházközség 1811-es megalapításában. Haláláig elöljárója volt.
Fia (1844-1920) íróként jeleskedett. Több verseskötete jelent meg.

Ami az utca elnevezést illeti, hasonló, mint a Perczel utca, mely valószínűleg Mórról, a 48-as tábornokról, és nem a Baján örök álmát nyugvó Miklósról van elnevezve.

Úgy vélem, hogy az idősebb Dömötör Pált tisztelték meg utcanévvel.
A Dömötör és a Perczel utca közvetlen közelében lakom a Katonavárosban. Egy kis közvéleménykutatást végeztem. (Nem tudományos igénnyel.) A Dömötör utcáról senki sem tudta a környéken lakók közül, - azok sem, akik benne laknak, - hogy kiről van elnevezve.
Van egy mondás: A holtakról vagy jót vagy semmit. Ez helyesen így hangzik, hogy "Az igazat vagy semmit". Kevés ember van, aki minden tettében példamutató volt egész életében.

Jóllehet jómagam is javasoltam néhány utca elnevezését jeles személyekről (Szikszay Gerőről, aki az első bajai Duna-hidat tervezte, Rózsavölgyi Márkról, aki két évtizedet Baján élt), egy idő óta bizonytalan vagyok a személyekről való elnevezés létjogosultságát illetően. (Például a bajai Duna-hidat sem hallottam Türr István-hídként említeni.) A legtöbb ilyen utcanévről még az ott lakók sem tudják, hogy ki volt, akiről utcájukat elnevezték. (Kossuth vagy Széchenyi kivétel.)
Gyakran felmerül, a Városvédő Egyesület is szorgalmazza, hogy az utcatáblákon egy kis szöveggel utaljunk a névadóra. Természetesen egyetértek, jóllehet azzal is megelégednék, hogy az utcanevek a térképeken helyesen szerepelnének, vagy a házakon kivétel nélkül legyenek házszámok. (Ez különben a mentőknek is fontos lenne.)

Tisztelettel:
Gál Zoltán, katonavárosi, Dömötör utca melletti lakos
Előzmény: wildeviktor (154)