gligeti Creative Commons License 2008.03.05 0 0 6037

Kedves rabida, ezt úgy hívják, hogy Occam borotvája. Vegyük RontóPál szaktárs hipotézisét: 4 terringata kering a Saturnus körül. Persze a terringaták olyanok, hogy nem lehet látni őket, nem befolyásolják a gravitációs teret, és általában, jelen tudományos eszközeinkkel semmilyen implicit vagy explicit bizonyíték nincs a létezésükre.

 

 Természetesen nem tudjuk igazolni, hogy nincs 4 terringata. Azonban a terringata-hipotézissel kiegészített tudományos világnézet egy centivel sem ad jobb modellt a létező világról, ezért az Occam borotvája elv alapján nem fogadjuk el a terringaták létezésének a hipotézisét. Definíció szerint a tudomány így viselkedik. Korrektül fogalmazva nem azt kellene mondania a tudósnak, hogy terringata nincs, hanem azt, hogy a "terringaták léteznek" hipotézisnek nincs tudományos alapja. Amikor a tudós azt mondja, hogy "terringata nincs", akkor azt valójában így kell érteni.

 

 (még ha 200 év múlva kiderülne, hogy van 4 valami a Szaturnusz körül, amit akár terrringatának is nevezhetnénk, a köldöknézésből, és nem tudományos megfigyelésből fakadó ilyen kijelentések jelenleg akkor is tudománytalanok)

 

 És akkor most helyettesítsed be az aurát.

Előzmény: rabida (6035)