Mijo Creative Commons License 2008.03.05 0 0 259

 

Hogyan is mondta egyik nyugdíj előtt álló nyomozó valamelyik filmben, amikor a bűnözőt vallomásra bírandó, fegyverét annak kedvenc papagája fejéhez tartotta?

 

- Mit képzeltél te rólam, azt hitted ártani tudnék egy állatnak? Én az állatokat szeretem, csak az emberek képesek hányingert kelteni bennem.

 

Nos, Bácsbokodon a legutóbbi "Prelo bez granica" rendezvényen, mely főszervezője a helyi horvát kisebbségi önkormányzat volt, annak elnöke, Muity Antal - Ujo Tonco - önmaga eddigi bunkóságait is megszégyenítő módon "szart bele a ventillátorba".

 

A rendezvény kezdetét követően, a község polgármestere illedelmes módon köszöntötte a horvátok helyi elnökét nyolcvanadik születésnapja alkalmából, kidomborítva azon érdemeit, melyeknek az évek óta ismétlődő rendezvényben nyilvánultak meg.

A beszédet követően Bácsbokod egyik bájos fiatalasszonya gyönyörű bunyevác népviseletben közeledett Muity Antalhoz, hogy átadja a falu ajándékát, ki a kedves közeledést még arra sem méltatva, hogy ültéből felálljon csak annyit köpött a hölgy felé: akárkiktől nem fogadok el ajándékot!

Mindezt négyszáz vendég előtt, köztük Horvátország szokásos prominenseivel.

 

Na most, ha Muity Antalt eddig sokan utálták botrányos életvitele és viselkedése miatt, akkor innentől sikerült elérnie, hogy kizárólag az őt évek óta ajnározó horvátországi mecénások számára maradjon szeretetre méltó úriember, míg mindenki más tömény megvetéssel néz erre a lecsúszott, önkontroll nélküli, drabális vénemberre.

 

Őrá: A Horvát Kulturális Központ Bunyevác Olvasókör (Fantom)Egyesület elnökére.

 

Aki egyben a Horvátok Világszövetsége, Központi Bizottsága tagja is!

 

Konklúzióm: amilyen a tagsága, olyan lehet a világszövetség is.

 

És ezek lopják el, lopják meg hosszú-hosszú évek óta bunyevácainkat.

Nem csak a horvát asszimilációs politika Ujoját utálom szívemből, hanem azokat is, akik helytartójukként varrták ezt a kétes egzisztenciát a nyakunkba.

 

Ne feledje senki sem: a "testvérei" még ma is ott ülnek az MTA egyes rangos pozícióiban.

 

Jut eszembe: a bajaszentistváni prélón kedves bunyevác barátom hajnali kínálatát hasonló bunkósággal utasította vissza egy másik "horvát prominens", kinek a modortalanságra joviális emberként nem szólt egyetlen rossz szót sem, csak megvetőn ránézve megmosolyogta.

 

Ezek már csak ilyenek!

Na de, ha a vezetők ilyenek, akkor vajon milyenek lehetnek az "egyszerűbben gondolkodó" híveik?