Hraskó Gábor Creative Commons License 2008.03.10 0 0 6085
"Tudom, lerágott csont, mégis ide kívánkozik Uri Geller. Ahhoz túl sokan vizsgálták, hogy bűvésztrükk legyen amit csinál. Ha nem trükk, akkor viszont igencsak feszegeti
a manapság elfogadott világképet."

Elég kevesen vizsgálták - mivel nem szereti, ha vizsgálják -, és akkor sose sikerültek a mutatványai. Ha nem trükk lenne, akkor tényleg nagyon érdekes lenne, de hát miért ne lenne az?

De hát akkor lássuk csak, hogy mit is tehetünk!

"A Szkeptikus Társaság örömmel hall róla, hogy Uri Geller hazánkban is be fogja mutatni érdekes képességeit. Sokan zaklatják Geller urat azzal, hogy bizonyítsa be nekik, hogy tényleg tud-e kanalat hajlítani fizikai erőhatás nékül, pusztán akaratának erejével? Szerintünk ez túlzott hitetlenségre vall. Ennél sokkal pozitívabban kellene az ilyen jelenségekhez hozzáállni! Inkább örüljünk neki, hogy ilyen érdekes jelenségre bukkantunk! A tudománynak nem kellene állandóan visszautasítania minden újszerű dolgot, hanem inkább vizsgálnia kellene azt elfogulatlanul. Mi is ezt szeretnénk.

Csakúgy, mint a tudomány legtöbb területén, ez esetben is rendkívül érdekes vizsgálatokat szükséges elvégezni abból a célból, hogy láthassuk, hogyan is lehetne Geller úr képességeit a lehető legjobban kihasználni a köz javára. Rendkívül fontos lenne megtudni, hogy az akarati erő hatása a távolsággal ugyanúgy négyzetesen csökken-e, mint sok más erőtér esetén, vagy esetleg nem is csökken és ezáltal lehetőség nyílik-e egészen távoli tárgyak átalakítására is fizikai ráhatás nélkül (erre utal például a Big Ben torony órájának távolról történő megállítása). Érdekes kérdés, hogy különböző anyagok árnyékolják-e ezt a hatást, vagy sem, illetve hogy a a hatás fénysebességgel terjed-e, vagy esetleg lassabban?

Úgy gondoljuk, hogy Uri Geller nem kívánhatja, hogy képessége csupán bűvésztrükkszerű bemutatók szintjére süllyedjen, hanem abban érdekelt, hogy az mindenki hasznára válhasson. Ebben kíván segítséget nyújtani a Szkeptikus Társaság azzal, hogy felajánlja, hogy megszervezi egy egyszerű kísérletsorozat lebonyolítását, amelyben e rendkívül érdekes hatás legalább legalapvetőbb tulajdonságait jobban megérthetjük."
Előzmény: Z757 (6056)