gligeti Creative Commons License 2008.03.15 0 0 6103

 Egyrészt függetlenül attól, hogy igazad van-e, az, hogy az egész óratornyot, vagy csak a harangot hívják Big Bennek, tennék egy filozófiai megjegyzést: ez nem a tárgyi valóság konkrét eleme. A tárgyi valóság konkrét elemei a konkrét téglák, kövek, malter, óramű, a fém, ezek egymáshoz képesti elrendeződése.

 

 Az, hogy az emberek a világ modellezésekor a tárgyi valóság ezen konkrét elemeit, ill. elrendeződését általában Izének, Süsünek, Big Bennek, vagy Clock Towernek nevezik, annak már semmi köze az objektív valóság ama bizonyos konkrét eleméhez. (Az arról szóló referenciák konkrét tárgyi megvalósulásaiban persze igen, mert bizonyos papírokon bizonyos tintapacák elrendezése majd nem a Big Ben szavakat, hanem a Süsü szavakat fogja formázni, de ez éppen nem a tornyot és a harangot érinti. Nyilván, ha konkrét hivatkozást vitatnál, mint pl. hogy valamely konkrét dokumentumban konkrétan a "Clock Tower", vagy a "Big Ben" szó szerepel-e, az valóban a tárgyi valóság konkrét eleme lenne.).

 

 A filozófiai kitérő mellett azt is sejtheted, hogy az alapkérdésben mi a véleményem. Ahogy a Wikipédia mondja: "It is often referred to as Big Ben — which is actually the main bell housed within the Clock Tower". Ha pedig úgy nevezik, hát akkor előbb-utóbb úgy nevezik, és az, hogy eredetileg csak a harangot hívták úgy, egy történeti érdekességgé válik. Millió ilyen példa van. Én például senkit nem javítok ki, ha a címemben található XIV. kerület alapján azt mondja, hogy Zuglóban lakom.

Előzmény: emsworth (6102)