kisnyussz Creative Commons License 2008.03.25 0 0 10989
”Szerintem alapvető tévedés, hogy ez a diéta megvonáson alapul. Sokkal inkább rendszerezésen.”

 

Mi értelme rendszerezni azt a szemetet, amitől egyébként is elhíztunk? Mi értelme 3 napig azt a szénhidrátot magunkba tömni (keményítő, szénhidrát és gyümölcs), aminek túlzott fogyasztása egyébként is az egyik fő felelőse az elhízásnak? (meg egyébként a zsíros ételek, a rendszertelen evés és a nem mozgás)

 

Mégis mitől lenne macerásabb betartani egy olyan fogyókúrát, amiből kihagyod a szemetet; az egyszerű szénhidrátot: a cukrot, a csokit, lisztet, kenyeret, tésztákat, pizzákat, péksütiket, meg a zsíros tortákat. Vagy hogy meg kéne tanulni leszokni a sok zsíros állati ételről, a tejfölről, a tejszínről meg a hozzájuk hasonló teljesen felesleg állati szemétről. Vagy mitől macerás azt felfogni, hogy a cukros, grízes, lekváros tészta hízlal, de bizony még akkor is, ha azt a 90 napos szent nevében esszük? Milyen kár, hogy a szervetünk nem tudja, hogy most épp a diéta szent nevében esszük ezt a csodálatos szemetet. Pedig milyen jó lenne, ha tudná! A 90 napos varázserőtere igazán eltéríthetné a rossz cukrokat, hogy most az egyszer ne legyen belőlük zsír!!!)

 

„Négy nap alatt mindent megkap a szervezet,- amely történelmileg a tartalékolásra van berendezkedve, pl. ennek köszönhető a fenekem mérete:) „

 

A feneked mérete nem a minőségi hús- és fehérjefogyasztásodnak köszönhető, hanem annak hogy túl sok szénhidrátot és zsírosat ettél az utóbbi időben. Pont azért, hogy nem adtál meg mindent, illetve nem olyan arányban, ahogy azt kellett volna. Ezeket bizony tartalékolta a történelmileg is tartalékolásra berendezkedett szervezeted.

 

De el kell, hogy keserítselek: A FEHÉRJE AZ EGYETLEN MAKROTÁPANYAG, amit a szervezet még hosszú történelmi, sőt biológiai pályafutása során SEM TANULT MEG TARTALÉKOLNI. A zsírt baromira megtanulta tartalékolni, és a felesleges szénhidrátból is zsírtartalék lesz. Csökkentett szénhidrát bevitel esetén a szervezet zsírból tud energiát nyerni, fehérjét viszont a mai napig sajnos nem.

 

Még egy apróság a fehérjék felszívódásáról. Vannak gyors felszívódású, közepes és lassú felszívódású fehérjék. Például gyors a tejsavó és lassú a tojásfehérje felszívódása. Ez utóbbi jelentheti azt, hogy elfogyasztásuk után még akár 12-16 órával is „csepegtetik” az aminósavakat a vérbe. De a maximális határ az kb. itt van és itt meg is áll. Azaz ha fehérjenap este eszel egy tojásrántottát, akkor másnap délelőttig-délig még kitart, de semmiképpen nem 4 napig.

 

„Az biztos, hogy soha ennyi nyers és főtt zöldséget és gyümölcsöt nem ettem, ez tehát eleve nem egészségtelen.”

 

Mind a gyümölcs, mind a zöldségeket elsősorban szénhidrátok, ilyen arányú fogyasztásuk, mint a 90 napos alatt van, akkor is a fehérjebevitel rovására megy, még ha azt a tények ellenére sem vagy hajlandó elismerni.

 

A müzli, mint egészséges kaja? A nagyrészük csak átverés. Ugyan beletesznek 1-2 egészséges összetevőt, azt fennhangon reklámozzák, de a többi része meg el van cseszve, hogy ehető legyen felturbózzák mindenféle mesterséges adalék szarral, rosszabb esetben még agyoncukrozzák is. (Sokszor ott van az összetételen, hogy glükóz, vagy dextróz ami egykutya, mindkettő a szemét cukrot jelenti). Ami egészséges az a natúr termékek, amihez még semmit nem adtak hozzá. Pl. a natúr zabpehely. De ebből sem a felturbózott, cukrozott, beaszaltgyümölcsözött, színes-dizájnos gagyik. Hanem a natúr.

 

A fehérjebevitelre visszatérve: ha nem viszed be a napi szükséges fehérjét, akkor a hiányzó fehérjedeficitet a szervezet semmi másból nem tudja pótolni, mint a test saját szöveteinek lebontásával, ami soha nem zsír, mert a zsír nem fehérje. A zsír az csak zsír. Fehérjét a szervezet nem tud előállítani szénhidrátból sem. Csakis fehérjéből, vagy saját szövetből.

 

„a vegetáriánusok sem izom nélküli roskatag kriplik”

 

Úgy elnézegetem a Balázs-showban a vegetáriánus Balázst, aki bár szimpatikus, mint emberke, az izmairól viszont jót vagy semmit. Tehát inkább semmit.

 

Ismerek viszont vegetáriánus sportolókat is. Természetesen ez nem lehetetlen, hogy egy vegetáriánus sportoljon. De bármily hihetetlen esznek fehérjét (különben nem tudna miből regenerálódni az izmuk). Ők pontosan tudják, hogy a kenyérben, gabonákban, hüvelyesek lévő fehérje sportolónak elégtelen a napi szintű bevitelhez. Ha viszont mégiscsak ezekből akarnák fedezni a fehérje-szükségletüket, az túlzott szénhidrát bevitellel párosulna. Tehát esznek szóját és/vagy esznek tojást és tejtermékeket is. Az egyéntől függ, hogy ki melyiket eszi meg ezek közül, azaz a „vegasága” mit enged be ezek közül és mit nem. De egy biztos, hogy a napi szükségletet valamilyen fehérjeforrásból egész biztos hogy fedezik, és nem gondolják azt, hogy ha egyik nap krumplit eszem, a másik nap kenyeret, a harmadik nap meg csak gyümölcsöt akkor az elég a fehérjebevitelhez.

 

Neves sportolók is voltak vegetáriánusok, pl. Bruce Lee is hús nélkül kung-fuzott, de közismerten rengeteg szóját evett. Kőbán Rita 17 vagy akárhány évig volt vegetáriánus és olimpiai bajnok, de ő csak húst nem evett, tojást meg ilyesmit igen. Az egy másik dolog, hogy a húsfogyasztás hiánya miatt kreatin-kiegészítőt szedett, mert ugye csodák nincsenek. (A kreatinról tudni kell, hogy elsősorban húsokban van, és hiánya esetén csökken az izmok erőnléte, mérete és teljesítőképessége.)


A roppant értelmes víznap hatásairól már nem is írok. 3 napos erős fehérjemegvonás után a teljes és totális katabolizmus, azaz izom- és szövetleépülés…

Előzmény: Bodzus (10983)