kisnyussz Creative Commons License 2008.03.25 0 0 10993
Akkor nekifutok mégegyszer. :)

 

A párolt zöldség, a barnarizs és a teljes kiőrlésű gabona valamint gyümölcs nem szemét, velük az a baj, hogy ezek jóformán csak szénhidrátforrások. A mennyiségüket erősen korlátozni kéne, és semmiképpen nem olyan arányban kellene enni, mint azt a 90 napos előírja. Ez különösen igaz a gyümölcsökre, melyek cukron kívül semmilyen értelmes más makro-tápanyagot nem tartalmaznak.

 

A szemét a kristálycukor, a fehér liszt, a túl sok só, a sok állati zsír, torta, csoki, és fehér lisztből készült termékek, a kecsap, a majonéz, a mustár, a cukros szószok, öntetek, mártások, és minden ami mű, és agyonfeldolgozott, valamint adalékokkal agyonpumpált. A legtöbb mesterséges anyag megemésztésére nincs genetikai programja a szervezetnek, ezekből rakódnak le a mérgek és képződnek a zsírok. A teljes kiőrlésű liszt csak minimálisan jobb a fehér lisztnél (csak a felszívódása lassabb), de kalóriában viszont ugyanannyi, és ugyanolyan rossz arányban tartalmazza a fehérjét, mint a fehér társa. Lehet enni, de napi szinten felesleges. (a 90 napos ajánl kenyeret a fehérje, a keményítő és szénhidrátnapra is, teljesen feleslegesen.)

 

Persze némely zöldfélében és gabonában is van fehérje, (már amelyikben), de jelentősen kevesebb, mint pl. a húsokban, és a felszívódásuk is rosszabb, mint a húsoké (a rosszabb aminosav profiljukról és az aminosavak egymás közötti rosszabb arányáról már nem is beszélve).

 

Hiába eszel párolt zöldséget az egyik nap, utána meg teljes kiőrlésű kenyeret, majd almát a 3.nap, ennek összeségében nézve is még mindig nagyon gyenge az össz-fehérjetartalma. Ez távolról sem fedezi a fehérjeszükségletét a még NEM SPORTOLÓK-nak sem. Egy átlagos, nem sportoló ember számára is testsúly-kilógrammonként napi 0,8-1 gramm fehérje szükséges, ami egy 70 kilós embernél 56-70 gramm fehérjét jelent naponta. (Sportolóknál 2 gramm vagy felette tskg-ént, sportágtól függően)

 

A 90 napos óriási hibája az is, hogy tök mindegy a kitalálójának, hogy pl. zöldségnapon babot eszel vagy krumplit. Majd a fogyókúrázó eldönti. A lényeg hogy egy adag legyen ebédre, lehetőleg ugyanaz féladagban vacsorára. Éljen az egyhangú táplálkozás mesterfokon. Ha mondjuk aznap megeszel 20 deka babot, vagy 20 deka krumplit, a kettő között a fehérjekülönbség 45 gramm és 5 gramm a bab javára. Ha viszont valaki ezen most felkapva fejét azt mondja, hogy „jó, akkor majd eszünk babot, és máris van elég fehérjebevitel”, akkor meg arra azt mondom, „akkor mi értelme a szétválasztásnak? ezzel az erővel ehetsz húst is a krumplihoz, vagy rizshez” . Mert ha a többi napon is törekedni fogsz a fehérjebevitelre az adott kereteken belül, akkor hol van a diéta eredeti „lényege”: a szétválasztás? Akkor mi értelme a szétválasztásnak?

 

Azt mondod 5 fős családra főzöl. Az tényleg elég strapás, ezt elhiszem, hiszen nagy mennyiségeket kell főzni, és szinte mindennap.

 

De ha Te más étrendet követsz, mint ők, akkor nem inkább még jobban megnehezíted a saját dolgodat? Nem egyszerűbb lenne egyformát főzni mindenkinek, de azt egészségesen? Gondolom hosszú távon fontos a gyermekeid egészsége, ezért meg fogod válogatni mit teszel eléjük, remélhetőleg olyat, amitől nem híznak el. Nem egyszerűbb lenne akkor, ha Te is velük együtt fogyasztanád ugyanazokat az egészséges ételeket? Ha ők nem diétáznak csak Te, akkor is eszed ugyanazokat az egészséges kajákat, csak kicsit kisebb mennyiségben?

 

Senki nem mondta azt, hogy soha többé nem ehetsz étcsokit vagy akár pizzát. Persze, hogy ehetsz, de miért kell ezt négynapi ciklushoz kötni? Ráadásul pont vacsorára, mikor is a szervezetnek épp akkor van rá a legkevésbé szüksége.

 

Ezek nemcsak az én információim, rengeteg emberem látom, hogy a 90 naposnak nem sok értelme volt, nem fogyott, vagy lassan fogyott, ha fogyott is visszajojózta, mert nem tanult meg egészségesen enni. Számos emberen láttam, hogy még tovább rontott az amúgy sem pompás anyagcseréjén. Van aki pajzsmirigy gondokat szerzett magának ezáltal. Aki fogyott, az a kalóriadeficittől fogyott és nem a szétválasztástól. Mert egy diéta alatt mindenki ösztönösen a siker érdekében próbálja korlátozni a mennyiségeket, tehát fogyni fog.

 

Mondok egy igen rossz példát a környezetemből. Egy ismerősöm szokott néha gyümölcs- és léböjt kúrát tartani 1-2 hétig, mikor hogy bírja. Büszkén mondja, hogy olyankor milyen sokat szokott fogyni, csak egy idő után valamiért visszajön. Legutoljára rábeszéltem egy zsírmérésre a kúra előtt és után. Teljesen meglepődött az eredményen. Tudniillik zsírból szinte SEMMIT nem fogyott, hiába mutatott a mérleg összkilóban kevesebbet. A veszteség: izom és szövet, víz, gyomortartalom, glikokénraktár ürülés volt, ami a rendes kajáláskor visszatöltödött, kivéve persze az izmot. Végeedmény ugyanannyi háj, satnyább izomzat.

 

A kalóriaszámlálós étrendek is simán tudnak kárt okozni, ha azok egysíkúak. Hiába 1200 kcal-ás egy étrend, ha valaki azt szénhidrátból fedezi, és az túllő a napi ch igényeden, a feleslegből a szervezet nem tud mást csinálni, mint zsírt. Miközben izmot bont a fehérjehiány miatt. De ezt már csak extrém példaként mondtam, hogy komolyan egy nagyon hülyén megválasztott 1200 kcal étrendtől simán lehet zsírra akár hízni is. Persze a mérleg fogyást mutat, mert az összkiló csökken, de annak nagy része vissza is jön, sokkal rosszabb izom-zsír aránnyal mint eredileg volt.

Előzmény: Bodzus (10990)