freex Creative Commons License 2008.03.27 0 0 800
Hali!

"- érdemes-e belefogni? :)"
Naná! Gondolom felétek sincs ingyen a víz+csatornadíj. Csak ne nagyon reklámozd, mert engedély nélküli kútfúrásért (ha az) keményen büntetnek, illetve a csatornadíjért elvileg fizetni kellene.

"- kivel kell/érdemes megnézetni a viz minőségét? ez kb mennyibe kerül?"
Vannak vízminőség vizsgáló laborok, oda el lehet vinni. Nem olcsó egy ilyen vizsgálat, tavaly egy alap ihatósági vizsgálat az olcsóbbik helyen kb. 8000 Ft volt, ugyanez a vízszolgáltató saját laborjában 12-13e. Ha komplett biológiai vizsgálatot is kérek, akkor 3-4-szerese is lehet. Még egy dolog: wc-hez mosáshoz bármilyen víz jó, fürdéshez ivóvíz minőség kell.

"- a kútból most KPE csövön jön fel a víz, ha nem akarom, hogy állandóan kapcsolgasson, akkor be kell szereznem egy hidrofort(?). Melyik típus a jó, mekkora a javasolt, illetve nem gond-e, hogy ilyen messze van a háztól a kút?"
Ha a szivattyú már megvan, akkor csak egy tartály és egy nyomáskapcsoló kell. És persze egy lábszelep vagy visszacsapó szelep mindenképp. Minél nagyobb a tartály, annál jobb, mert ritkábban kapcsol be a szivattyú. Gondolom kpe megy a házba is, azzal semmi gond nincs, távolságot, nyomást bírja, csak télre legyen leszigetelve, hogy ne fagyjon bele a víz. Nekem már 5-6-szor csontra belefagyott a víz, nagyon bírta a fagyot, nem repítette szét.

"- hogy lehet műszakilag szépen megoldani azt, hogy a házat is kiszolgálja a kút, illetve egy öntözőrendszert is meghajtson? kicsi az esély, hogy a két rendszer egyszerre dolgozzon (alapvetően hajnalban szeretnék locsolni), de el tudom-e szeparálni a két rendszert valamilyen kapcsolóval (?)"
A házban gondolom csak mosni meg wc-t öblíteni akarsz (egyenlőre). Ezt sajnos ki kell csövezni, a hálózati és a kút vízének nem szabad keveredni. Az öntözőrendszerrel meg nincs gond, a kpe csőre egy t elágazás kell, aztán annyi. Nyugodtan mehet a vízműről, nem fog ki-be kapcsolgatni elvileg. Extrém hülye esetben kapcsolgathat, de azt meg be lehet állítgatni vagy valami elektromos szeleppel megakadályozni.

Remélem tudtam segíteni.
Üdv,
FreeX
Előzmény: vt75 (798)