freex Creative Commons License 2008.03.28 0 0 804
Nálunk otthon a kerti tavat is kútról töltöm fel, ebből meg a macska is iszik.
Egy ideig volt benne egy 2 kg-os süllő meg egy 5 kg-os harcsa. Egész jól elvoltak, míg asztalra nem kerültek. Megettük őket és nekünk sem lett bajunk. A süllő köztudottan az egyik legérzékenyebb hal, ha egy nagy tóba icipici pl. permetlé beszivárog a földekről, tömegesen dobják fel a bakancsot. Ezek szerint nagyon mérgező anyagok nem lehetnek benne.
Azt hiszem, most már tényleg el kellene vinni bevizsgáltatni, hátha még iható is, mert akkor abban a pillanatban a fürdés is arról menne.
Kezdetben attól féltem, hogy a kb. 10 éve használt és betemetett pöcegödör 6-7 méteres közelsége gondot fog okozni, mivel a leszivárgó eső esetleg bemossa a kútvízbe a régi trutyit, de a 16m mélység, meg ahány agyagrétegen áttörtünk valószínűsíti, hogy elég jól szűrt és lebontott víz tárolódik a kútban.
Nagyapám mesélte, hogy régen kiásták a kutat, kitéglázták, nem volt ott vízminőség mérés meg szűrés meg tisztítás, olyan jó vizek voltak 15-20 méteren, hogy sohasem volt tőle semmi bajuk. A pottyantós rötyi meg ott volt a kúttól, 6-8 méterre. Eszükbe nem jutott volna aggódni, mi lesz ha beszivárog. Nagyapám még most is él, 93 éves, 40 évig annak a kútnak a vizét itták. Az volt ám a jó világ, nem kellett kútengedély meg kútterv.
Na bocs az off-ért, nem nosztalgiázok.
Előzmény: Who111 (802)