zsolt.trenyik Creative Commons License 2008.03.31 0 0 4356
sziasztok, jelenleg 8kW-os vaskályhával fűtök elméletileg kiegészítő fűtésként, gyakorlatilag amikor otthon vagyunk, csak ez megy, a gáz nem. Ezt átraknám máshova, a helyére kandallóbetéten gondolkodom, amit éppcsak körbeépítenék natúrtéglával (csak alapzatot csinálnék derékkímélés céljából, plusz egy ívet a teteje köré, hogy kinézzen vhogy). Sokat olvastam, keresgéltem, de még mindig nem tudok határozni bizonyos dolgokban. Amit tudok, hogy légfűtéses kandallóbetétet keresek (a használat jellege miatt kell ilyen megoldás - ha este 8-9-kor hazaesünk, pikkpakk meleget tudjak csinálni). A légfűtés azért lenne jó, mert a mögötte lévő falon egy-egy csővel átmenve az egész lakást közvetlenül be tudnám fűteni, ez így elég költséghatékony. A kérdéseim:

- tud valaki konkrét gyártót, akik jó ár-érték aránnyal árulnak tűzteret?
- miért jó az, hogy két- esetleg háromfalú a betét?
- a légfűtéseseknél a csővel elvezetést hogyan is képzeljem el? (semmi szerkezeti rajzot vagy ilyesmit nem találtam)
- az is jó lenne (de nem életbevágó), ha külső levegőbevezetéssel el lehetne látni (ez tényleg csak csicsa lenne nálunk)

Egy konkrét típust találtam: Hakr Kandallóbetét Zeus 303, 78% hatásfok, légfűtéses, 180ezer. Semmit nem tudok a gyártóról a marketingszövegen kívül... se árfekvést, se minőséget.

köszi

ja, a kémény 20*20-as, de mivel a 8kw jelenleg elég, tűztérből sem kellene 10-12 kw-nál nagyobb.