MBibi Creative Commons License 2008.04.04 0 0 11077
És még egy recept :) Részemről a mai utsó: Mákos gombóc, szilvasterccel

Hozzávalók:

- 150 dkg búzadara, - 0,5 liter tej (növényi), - 10 g só
- 50 g vaj vagy margarin, - 30g vaníliás pudingpor, - 50 g cukor (helyett édesítő)
A forrázott máktöltelékhez:
- 1 dl víz, - 200 g mák, - 100 g cukor (helyett édesítő), - 30 g mazsola
- 5 g őrölt fahéj, - 50 g méz
Tálaláshoz:
- 100 g darált mák
- 50 g vaníliás porcukor + kis diétás gyümölcslekvár

Két deciliter hideg tejben beáztatjuk a búzadarát és a pudingport.
A többi tejet, cukrot, vajat, feltesszük forrni. Ha forr, a megduzzadt búzadarára öntjük, és felfőzzük, így nem lesz csomós, és nem ég le olyan gyorsan.
A felfőzött grízt ezután teljesen lehűtjük. Henger formára alakítjuk, majd fél centiméter vastag lapot vágunk le. Ebbe tesszük a tölteléket és gombóc formára alakítjuk. Közvetlen tálalás előtt mikróban vagy forró vízben melegítsük meg a gombócokat.
Frissen darált mákba hempergetve tálaljuk. Vaníliás porcukorral meghintjük, szilvasterccel kínáljuk.
A forrázott máktöltelék elkészítése:
A cukrot és a vizet felforraljuk, majd a darált mákra öntjük. Beáztatott mazsolát, mézet, őrölt fahéjat teszünk hozzá, és jól összekeverjük.
Kihűlés után használjuk fel a gombóc töltésére.
Előzmény: MBibi (11076)