necesseest Creative Commons License 2008.04.07 0 0 305
Kávéházak tavasza Kolozsváron

Számos rendezvényt lát vendégül április 1-21. között a városközpont 13 kávéháza: kiállítások, színházi előadások, irodalmi estek, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések, társasjátékok, rock koncertek - mindenki találhat ízlésére való eseményt. A Francia Kultúrközpont által kezdeményezett rendezvény célja felhívni a kolozsváriak figyelmét, hogy a kereskedelmi központok korában is főtér és környéke marad a kulturális élet igazi központja.

A kávéházi élet fontos eleme egy város kultúrájának, főleg egy olyan egyetemi központnak, mint Kolozsvár. A hagyományos intézményeken kívül a kávéház az a hely, ahol emberek és eszmék, gondolatok, ötletek találkoznak, összemérettetnek, alakulnak. A többé-kevésbé elfelejtett, vagy még nem felfedezett hangulat, mely itt rejlik, méltó egy külön rendezvény megszervezésére.

A Francia Kulturális Központ 2007 áprilisában indítványozta a «Kávéházak hetét», mely programjában koncertek, kiállítások, kerekasztalok, vetítések, szerepeltek a többi kulturális központ közreműködésével. Idén bővült úgy a bekapcsolodó partnerek hálózata, mind a tevékenységek skálája, így “Káveházak tavaszá”-vá változtatta.

A szervezésbe nemcsak kulturális intézmények kapcsolódtak be, hanem ifjúsági szervezetek, alapítványok, főiskolás diákok, akik eredeti ötletekkel, témákkal tették színesebbé a programot.

(transindex.ro)