fúrós Creative Commons License 2008.04.08 0 0 845

Helló Bibet!

 

Olvasom a gondodat, és is küzdöttem ilyen problémával, (bár lehet, hogy a nálad lévő agyag lényegesen keményebb mint amivel én találkoztam),azelőtt 3-4 ágú fúrófejet használtam, részben vettem a hidroszertől, majd később magam fabrikáltam, de sokszor volt úgy, hogy ketten nyomtuk lefelé, de akkor is alig haladt percenként pár mm-t. a fúró már fulladt, alig bírta forgatni, sőt volt úgy , hogy bele is szakadt. Majd később arra gondoltam, hogy minél több ága van a fejnek, annál nagyobb felületen támaszkodik, és nagyobb valószínűséggel tömődik el, és olyanná válik, mintha egy nagy darab tömör vasat forgatnál az agyagba, ezért nem halad lefelé. Én a fafúrót vettem alapul, ott is eleg kemény anyagot kell kiforgácsolni. CSináltam próbaképpen egy ehhez hasonló fúrófejet, igaz nincs rajta vídia, vagy keményfém, és minden fúrás után élezni kell, de nem volt még olyan, hogy az agyag úgy megfogott volna, hogy két embernek kellene nyomnia. Akármilyen szürke agyag is  volt, 2-3 mm-es darabokba szaggatta felfelé, és 10-15 percnél nem tartott tovább 2m-t lenyomni 

   Egy a lényeg, hogy figyelembe véve a forgásirányt ellenkező oldalról legyen élezve, és nem árt, nagyobb átmérőnél,  több "szárnyat" rátenni, úgy , hogy azok 1-2 cm-rel szélesebbet vágjanak, és azok is hasonló módon legyenek élezve.

 

Én már  Jó ideje ilyennel fúrok, jelenleg 50-es pvc  csővel így 13cm-es lyukat simán tudok vágni, abszolut nem nehéz nyomni, és nagyon jól halad, vízadó rétegben még tartani is kell a fúrót,  mert nagyon nagyot harapna  egyszerre.

Ha sikerül rakok fel képet. 

 

Előzmény: bibet (844)