klsderm Creative Commons License 2008.05.01 0 0 1983
Kedves Didot!

A kozmetikai, középiskolai fizikai könyvekben könnyen választ kaphatunk a kérdésre.

Az elektromágneses sugárzásnak spektruma van (hullámhossz szerint csoportosítható). Bizonyítottan csak a rövidebb hullámhosszúaknak lehet rákkeltő hatása. Ez a 400 nanométernél rövidebb sugarakat jelenti. Ilyen az ultraviola (szolárium, kvarclámpa) sugárzás és az alatta lévők. A kozmetológiában használatos villanófény (400-1500 nm), lézer e fölötti értéken sugároz.

Amikor azt írjuk, hogy szőrtelenítő lézer, akkor lényegében 4 lézerfajtáról beszélünk, amelyek között igen nagy különbségek vannak. A rubin lézer (694), az alexandrit (755), a dióda (810), majd a Nd:yag (1064). Ahogy növekszik a hullámhossz, úgy csökken a megégés veszélye. A bőrfestéknek, melaninnak van egy abszorpciós (elnyelődési) görbéje, ez itt azt jelenti, hogy minél rövidebb a hullámhossz (rubin), annál jobban elnyelődik, és megég a pigment. Az IPL gépek meg 400-1 500 nm széles sávon működnek, és 400 és 580 nm között még a fehér bőr is megéghet. Tehát nem minden lézer égeti meg az anyajegyet, hanem vannak melyek egyből (rubin) és vannak, melyek nem (dióda, Nd.yag), vagy alig (alex).
Az anyajegyek is több félék lehetnek, van melyen minden további nélkül át lehet menni, és van amit ki kell kerülni.

Minden elektromágnesen sugárzás összegződik, ennek jótékony hatását használjuk ki a szőrtelenítésben és a bőrfiatalításban egyaránt.


Kádárdr
Előzmény: didot (1978)