tűz_tér Creative Commons License 2008.05.14 0 0 4506
Szia!

Egy tűztér minősége nem attól függ, hogy öntvény vagy samott (vagy kerámia, esetleg vermikulit) a belseje. A legkorszerűbb tűzterek szinte mind lemezházzal készülnek. Ennek a legfőbb oka, hogy egy öntvény tűztéren ha fejleszteni, változtatni akarnak, a kukába kell dobni a fél öntödét, míg egy lemez konstrukciónál csak a gépeket kell átprogramozni.

Samott belső kvázi szigeteli a tűzteret, így lassabb a felfűtés és valamivel kisebb a teljesítmény is.
Amiért alkalmazzák:

1. Gyenge minőségű lemeztűztér, e nélkül szétégne.

2. Jó tűztér, a kvázi szigetelt égéstérben magasabb hőmérséklet érhető el, tökéletesebb égés, jobb hatásfok, kisebb károsanyag kibocsátás, tisztáb üveg. Németországban és Ausztriában olyan szigorú emissziós szabványok vannak, hogy szinte csak ezeket alkalmazzák.

3. Jó minőségű tűztér liftes ajtóval. Feltolt ajtónál falazott, nyitott kandalló hatását kelti.

A Supra a 2. kategória.

A hatásfok növelésnek nem a samott az egyetlen módja, ezért nem is igen lehet ilyen módon kategórizálni.
Előzmény: Otimea (4462)