elpy76 Creative Commons License 2008.05.15 0 0 211

Kedves PAG!

 

Gratulálok apukádnak a fotóhoz, örülök, hogy lesznek "gazdái" a képeknek.

Érdekelne, hogy pontosan hol készült. Én a Szentháromság térre, azon belül valahova az OTP, Bajai áruház, elé,  Attila u. környéki részére tippelném, persze lehet, hogy nagyon mellé nyúltam...

 

Értékes kincs a hivatkozások is amit küldtél, sok olyan képet tudok lementeni, ami nekem nem volt meg.

 

Úgy tudnám elképzelni a régi bajai képekkel foglalkozó weblapot, hogy központban a fotó áll, (itt azért nem tökéletes a fotók publikációja, mert kicsik maradnak, túl kisméretűre optimalizálva jelennek meg) de nem csak magában a fotó! Minden kép alatt lenne egy pár magyarázó szó, vagy mondat, amiről könnyen beazonosítható lenne, amit látunk. Én bennszülött bajaiként is néhányszor gondban voltam, hogy hol készült a kép. Gondolom 76-os születésemnek is betudható a dolog... :)

 

Ezenkívül a képek alatt bárki kommentet írhat, elsősorban az éppen látható képhez kapcsolódóan. (Akár emlékek, akár techniaki infó a képpel kapcsolatban, akár múlt, akár jelenlegi elképzelések, stb...) Én úgy látom, hogy aránylag jó felületnek mutatkozik a google picasa szolgáltatása, bár komplett, erre a célra fejlesztett webes felülettel nem veheti fel a versenyt (még).

 

Lehetne keresni az adatbázisban helyszínekre, időszakokra (évek megadásával), akár térképen is rákattinthatnánk mondjuk a Szentháromság térre és leválogatná a téren készült fotókat pl. időrendbe szedve. Be lehetne jelölni (pipákkal pl.), hogy képeslapokat keresünk, rézkarcokat, vagy fotókat. Fotónál is akár színes, v. ff fotókat.

 

Én úgy látom, hogy ehhez (hála Istennek és a sok lokálpatriótának) a nagy halom fotót 1-esével mind indexelnünk kellene, lehetőség szerint legalább:

-fotó készítője, címe (leírása)

-készítés dátuma

-helyszíne (koordinátái, vagy térképen jelölt helye)

(esetleg fényképezőgép és optika adatai, ami azért lehetne fontos, ha újra elkészítenénk azt a fotót, akkor ugyanonnan, ugyanolyan fókusztávolsággal, lehetőleg hasonló napszakban is!)

 

Talán tarthatnánk időnként személyes találkozókat is, meghívni vendégnek régi bajaiakat, idős bácsikat, néniket akik aztán igazán tudnának mesélni egy-egy fotórol, amit projektoron vetítenénk. (valószínűleg nem is sejtik, hogy van internet, van ez a fórum és vannak egyáltalán régi szép bajai fotók a neten) Az egésznek lehetne egy Gál Zoli bá által már korábban felvetett városvédő, múltidéző jellege is.

 

Hurráhajrá drága barátaim, nyomjuk ezerrel!

 

Üdvözlettel: Lencsés Péter

 

 

 

Előzmény: PAG (208)