pertsi Creative Commons License 2008.05.20 0 0 7548
Huha, latom nagy vihart kavartam :)
Nem rajongok a raliert, ez van. Nekem nem erröl szol az itteni elet. Itt Jyväsäkyläben evente 1 hetig nagyon meghatarozo a vilagkupa: bazi nagy dugok vannak, rengeteg reszeg, a Killeriben rendezett futamok idejen zeng a varos az autok keltette zajtol. Egyszer kimentem egy gyorsasagi szakaszra, erdekes volt, eleg volt. Allsz az erdö szelen, elrohan jopar auto, aztan lehet menni haza a tömegben. Tavaly augusztus elejen kerdezgettem _finn_ ismerösöket, baratokat a ralirol, az akkori környezetemben nem talaltam olyat akit kulönösebben erdekelt volna. Az egyik igen jellemzö valasz ez volt: "I couldn't care less". Azert ismerek olyan finneket it akiket erdekel a rali, bar inkabb csak a radion, tvn keresztul követik, nem mennek ki a versenyre. Aztan amikor vegeter a rali, ottmaradnak a felszantott murvas utak, amiken nem tul kellemes közlekedni. Idövel persze megjavitjak. Örulök neki hogy a finnek jok a raliban, vagy a siugrasban, hokiban, mint ahogy annak is örulök hogy a magyarok jok a vizilabdaban, stb, de nem gondolom hogy kötelezöen rajonganom kell ezekert a dolgokert.
Rovaniemi Karacsonykor... Megint ki kell abranditsak par embert: eszem agaban sem lenne odamenni olyantajt. Eppen eleg sötet van itt is olyankor. Nekem nem akkora elmeny az hogy ott ul egy ember telaporuhaba öltözve, aki körul es hatalmas nagy uzlet szervezödött. Egyszer erdekes volt, masodszor mar "na jo ha mar erre jarunk, te pedig meg nem lattad, hat nezzuk meg" alapon mentem oda.
Ha valaki azt szuri le a fentiekböl, hogy en mennyire rossz helynek tartom Finnorszagot, az valamit nagyon elnezett. A rali meg a telapo ket messzeföldön hires, de a helyi eletben apro dolog - legalabbis nekem.
Ha hasonlokeppen sztereotip akarnek lenni, akkor mondhatnam hogy aki nem szereti a metalzenet, az ne jöjjön Finnorszagba, mert itt nagyon rossz lesz neki, meg kulönben is ez az egyik lenyege az orszagnak. Ez baromsag, bar en szeretem a (finn) metalzenet, meg azt hogy itt a radiobol, tvböl sem mindig csak altalam igenytelennek tartott zenek mennek, söt..
Amivel egyetertek: Finnorszagban rengeteg szepseg van, a csend es nyugalom itt elerhetö dolog. Nincs felemelöbb, megnyugtatobb erzes annal amikor ulsz egy to partjan, minden zöldell es csak az erdö neszeit hallod :)
Magyarokkal viszonylag ritkan tartom a kapcsolatot, aminek nem az az oka hogy mindenfele rosszat gondolok roluk, hanem az hogy keves a közös tema veluk.