Törölt nick Creative Commons License 2008.06.02 0 0 67

Egy csecsemő bordája mindenképp, ezt a részt kár is oktatni, de egy 70 éves bordája nem annyira. És mégis, sokkal "veszélytelenebb" egy felnőttet újraéleszteni mint egy csecsemőt; a bordatörés tényleg a legkevesebb.

Nagyon sokan meglepődnének, ha végignéznének egy igazi újraélesztést, ahol a beteget nem vicces 40-es (TV-s sorozatok ugye), hanem a szükséges 90-es frekvenciával nyomják, magyarul percenként 90-szer nehezednek a mellkasára. Ez kívülről kb úgy néz ki, mintha az orvos tenyérrel ugrálna a betegen.

 

Amúgy továbbra is fenntartom, hogy mellkaskompressziót oktatni egyszerűen életveszély. Egy civil ne alkalmazzon mellkaskompressziót! Elég, ha tévesen keringésleállást gyanít és a - esetleg még szakszerűen is alkalmazott - szívmasszázzsal faszán leállítja a szívet. A pokolba vezető út meg a jószándék esete.

 

Azt egyszerűen nem is értem, hogy a lélegzés miért kevésbé fontos a keringésnél. Keringethetjük a CO2-dús vért az emberben az idők végezetéig és tökjó szervdonorokat lehet így kitermelni, de trend ide vagy oda, az agy 3 percig bírja O2 nélkül.

Előzmény: Mikolt (61)