locsemege Creative Commons License 2008.06.06 0 0 359
Ne haragudj, de én nem vagyok olyan határtalanul naiv, hogy a bírói engedély hiánya megakadályozná nemzetbiztonságiakat bármilyen operatív tevékenységben. Ráadásul ha van egy bírói engedély a célszemélyről való információgyűjtésre, nem kell azt beszerezni a célszeméllyel beszélgető másik 40 emberre vonatkozóan is. Az a másik 40 így járt, miért beszélnek gyanús elemekkel. Ha ez így lenne, lehetetlen lenne nyomozni.

Szerintem ott vagy eltévedve, hogy azt hiszed, a szolgálatoknak csak az az információ áll rendelkezésére, mint ami Neked is, ha téged hívnak: a hívó fél száma. Ez nem igaz, mert az a szerver, ami a trunk adott időrését hozzárendelte az átirányítás során a megfelelő végpontokhoz, az valós időben is tudja, mit mihez rendelt, különben nem is tudná a rout-olást elvégezni. Ebből viszont az következik, hogy az információ valós időben is megvan, nem csak hosszas logfile bogarászás után.

Más szavakkal úgy is fogalmazhatnék, hogy miből áll futtatni egy olyan programot a rout-olást végző szerveren, amelyik a keresett hívás esetén az összes infót, átirányítást, végpontot azonnal kiírja. Kb. annyiból, mint nekem lekérdezni a saját gépemtől, hogy egy adott process milyen file-okat nyitott meg.

man lsof
Előzmény: Vajk (358)