Zapod Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1049

Csocsantó.

 

Amásik fórumon (ásott vagy fúrt kút ) leírtam a kúttisztítással kapcsolatos tudniivalokat.1922 hozzá szólás.

Én kifejezetten ásott kutakkal foglalkozom. Tisztítás, ásás, mélyítés, szivattyú telepítés, mindenfajta ásottkutak rendbehozatala.

Ha sikerül be másolom a szöveget.

 

 

Nem akarlak ijesztgetni, de azért a kúttisztítás nem egy leányálom. Az egyik hozzá szólás tárgyi feltételeihez én hozzá tenném a nyilvános végrendelkezést és az utolsó kenetet is.

DE KOMOLYAN!!!

Ha a kutad 4-5 méter mély és van ilyen hosszú kitolható létrád esetleg magad is megpróbálhatod. A vödörbe állva semmi esetre sem próbáld, meg mert ha az leszakad márpedig igen nagy esély van rá, nagyobbat, esel, mint megérdemled.

De mielőtt hozzá fogsz vödörben, eressz le egy gyertyát, van e lent levegő.

 4-5 méter mélységig létrán, ha leértél társad, feljebb húzhatja, hogy elférjél.

Itt is nagyobb veszély leselkedhet rád hiszen lehet , hogy a trutyi nem 20-30 cm méter mély hanem 1-2 méter, na abba technikai felszerelés nélkül csak bele fulladni lehet.

Ha ezt is megúsztad, jöhet a dszindzsa ki ásása. Újabb veszélyek!!!!!!!!!!. Egy részt társad húzza ki a vödröt a vödör füle leszakad mivel nincs rajta plusz biztosítás, valamint társad keze megcsúszik a kötélen a vödör mindenképpen a fejedre esik. 4-5 méterről egy 12 -15 literes vödör vizes anyaggal hát jó esetben csak a fejedet töri be és nem a nyakcsigolyád, nyeklik el.

Aztán hogy ismered fel, ha kezd a széndioxid felgyülemleni a kútban, valamint mi van,      ha szeded az anyagot ki és csak azt veszed észre hogy nem fogy folyamatosan után töltődik.

A gyűrű olyan pillanatok alatt elmozdulhat, hogy még azt se tudod mondani fapapucs.

Természetesen nem azt állítom, hogy mindez előfordulhat, és nem lehet egy kutat házilag megtisztítani, hiszen sokan régen is most is megtették. Azért írom ezt le ilyen részletesen és régebben is leírtam már a fórumon, mert nagyon nagyok a VESZÉLYEK.

Én csak ásott kutakkal foglalkozom és leírom, hogyan teszzük.

1. Gyertyát leengedünk, van e lent oxigén.

2. Nagy teljesítményű szivattyúval (nem vödörrel, úgy szinte lehetetlen) kiszívjuk a vizet.

3. Kiépítjük a kötélpályát a leereszkedéshez, és a vödör felhúzásához, itt olyan vissza- futásgátló eszközt használunk, amivel a kötelet el is lehet engedni, és nem esik vissza a vödör.

4. Újból ellenőrizzük hogy nem”gázos” a kút.

5.Kötélen barlangi alpintechnikával lemegyünk, menet közben megvizsgáljuk a kút falát és folyamatosan a kötélhez rögzítve, elkezdjük a trutyi kiszedést. Ha kell spécilépésben állva, hogy az ember ne merüljön el. Menteközben is szívatjuk a vizet, hiszen a legtöbb kútnál kell.

6. Barlangi és kúttapasztalatból az ember meg tudja állapítani, ha kezd felgyűlni a széndioxid.

Ilyenkor mesterségesen kell levegőt lejuttatni.

És még rengeteg apró dologra kell figyelni, illetve használni.

Hát hirtelen ennyi.

 

 

 

Hurrá sikerült.

Szóval csak ésszel.

 

Csopuci Zapod.

06 20 9 444 898

info@favagok.hu

Előzmény: luigi68 (1047)