do-xa Creative Commons License 2008.07.15 0 0 1112
Fórósnak a 492hsz alapján. Beillesztem, hogy nem kelljen keresgélni:
-
"Nem tudom milyen vízhozamokra számítasz, de egyszerű ház körüli felhasználásra szerintem bőven elég az 50-es, abból is ki lehett hozni 100 l feletti vízhozamokat percenként. 63-as kútnál ha az egész csővet szívod, és nincs túl magasan a nyugvó vízszint, előfordulhat, hogy még annyi vizet sem tudsz kihozni villanyos szivattyúval, mint ugyanazon a helyen egy 50-esből, mert arra kell gondolni, hogy a szivattyútnak a csőben lévő nyugvó vízszint feletti víz tömegét folyamatosan tartani kell (ez folyamatosan terheli ). És ez a vízmennyiség, víz tömeg a 63-as kútban legalább 1.5* nagyobb mint az 50-esnél. ( kiszámolható:r*r*pi*m)

ha a nagyobb szűröfelület, és így a nagyobb vízbeáramlás miatt a 63-as szimpatikusabbnak tűnik, meg lehet azt is tenni, hogy végig 63-as csövet használsz, kivéve a felső 6-7 métert, ide 50-est teszel, így a szivattyúnak olyan mintha 50-es kút lenne. Szerintem így több vizet kapsz, mintha 63-assal jönnél végig."
-
-
Nem teljesen értem. Szerintem a szivattyút a Hmagasság illetve mélység terheli, függetlenül attól hogy ásott kútból vagy csak egy 50-es csőből szív. Természetesen a szivattyú az optimális szívókeresztmetszetével támadva a kutat.

Vagy csak elbeszélünk egymás mellett? :-))
Előzmény: szaki212 (1109)