Rough Diamond Creative Commons License 2008.07.20 0 0 2376
Kedves Diófa!

Szerintem nagyon sokan köszönik neked ezt az értékes hozzászólást. Én is nagy odafigyeléssel olvastam. Mielőtt mégegyszer lesz egy ilyen kirohanásod szerintem tisztázd magadban a fogalmakat mert sok mindent teljesen jól és helyesen írtál , de például azon teljesen levagyok döbbenve ,hogy te azt az embert tenyésztőnek tartod aki állatkereskedésbe adja szaporulatait. Tisztázzuk mert az ilyen embert nevezzük általában szaporítónak ,aki csupán haszonszerzés céljából évente 3x-or megelleti nőstényeit és semmi felelősség érzet nélkül adja tovább olykor állatkereskedésekbe vagy azt sem tudja,hogy hova a lényeg pénz legyen belőle és nehogy rajta maradjanak a kölykök. Úgy tűnik nekem nálad ez a kép él a magyar perzsa”tenyésztők” –ről, természetesen nem mondom ,hogy olykor nem alaptalanul.


Természetesen nekem teljesen más elképzelésem van egy tenyésztőről. Először is alapvető dolognak tartom ,hogy a tenyészállatok is családtagként élnek a
tenyésztővel ,több kandúr esetén elkerülhetetlen 70-80 %-ban ,hogy külön kell zárni a kandúrt , de nem egy ketrecbe. Ezen kívül a legfontosabb , hogy a tenyésztő a tenyészállatait nem egy állatkereskedésből , menhelyről szedi össze, hanem tudatosan válogatja össze ,különböző vérvonalakból és a letisztult tenyészprogram tudatában , szemelőtt tartva azt,hogy milyen színvariációkat szeretne tenyészetében tudni. Másfelől mindenképpen tudni kell a tenyésztőnek a tenyésztésből kizáró okokat. Ezért muszáj megcsináltatni a vérteszteket fertőző betegségekre illetve PKD-t nem ultrahanggal , hanem DNS vizsgálattal. Persze ezeken kívül még sok millio kizáró ok van a tenyésztésből. Ja és persze az sem árt ha van valami törzskönyvük , legalább egy fecni amin látom nehogy a fedező kandúr nincs túl közeli rokonságban a nősténnyel. Természetesen a rokonpároztatás engedélyezett bizonyos kereteken belül. Na ha ezeket mind betartjuk (mert van olyan) akkor számoljuk össze,hogy hol tartunk. Vegyük ezt ,hogy 5-6 tenyészállattal dolgozunk ,ennyi cica esetén az összes teszt elvégeztetése mindenféle hozzájáruló költséggel együtt kb. 180-250 ezer HUF körül van. Ezek csak „papír költségek” semmiféle cicavásárlás nélkül. Ja és egy igen jó tenyészállat nem 30ezer HUF-ba kerül és nem is 100.000 HUF-ba ,perzsa cica esetén.


Na mármost szeretném tőled megkérdezni melyik tenyészállatod rendelkezik törzskönyvvel vagy akármelyik teszttel ezek közül? Legalább azt illene tudnod ha értékesíted a cicáidat,hogy egészségesen adod át őket vagy az is lehet,hogy rejtélyes okok miatt 3-4 évesen elpusztul...Gondolom ilyenkor majd széttárod a kezed és azt mondod adok másikat....Ezt már túl sokszor hallottam. Köszi,hogy belinkelted a weblapodat , láttam a cicákat. Nem gondolod,hogy a kölyköket nem úgy kéne elnevezni,hogy 1.cica 2.cica 3.cica? Végülis törzskönyvük gondolom nincs akár az új gazdi majd így is hívhatja őket. Illetve a weblapodon lévő fotók alapján nem biztos,hogy a leggondozásigényesebb macskafajtád kellett volna választanod. Mindenesetre elmondom neked,hogy a tenyésztés lényege nem a vagyonszerzés, hisz egy jó tenyésztőnél mire minőségi ,a fajta standarnak majdnem megfelelő kölykei születnek nagyon hosszú utat kell bejárnia és rengeteg pénzt ,energiát kell őlni ebbe. Pénz esetén természetesen ne százezrekre gondolj,annál ez sokkal súlyosabb. Amit pedig te csinálsz az egyértelmű szaporítás nem kell érte bocsánatot kérned,hogy így nevezed a tevékenységedet.
Előzmény: Diofa Szelleme (2375)