sYm_ Creative Commons License 2008.10.05 0 0 2168
Sziasztok!

 

Az alábbi dologban kérném egy hozzáértő véleményét:

 

http://www.hetavill.hu/futes.jpg

 

Adottak a rajzon látható családi ház fűtési körei(a valóságban természetesen nem ilyenek a szobák elrendezése). Van négy szoba, melyekben a falfűtés négy körre van felosztva. Minden szobának külön osztó gyűjtője van, és minden szobának van egy termosztátja is, melyek a szobához tartozó köröket motorok segítségével le tudják zárni, ha a beállított hőfokot eléri a szoba hőmérséklete.

Ezen falfűtési körök egymással párhuzamosan kötve oda vannak vezetve a kazánhoz.

A szobákon kívül van egy nagyobb összefüggő tér(nappali-konyha-étkező-közlekedő), ahol padlófűtés van egy négykörös osztó-gyűjtőn, valamint kiegészítésnek radiátorok lettek felszerelve, mivel a nappali melegpadló-burkolata, valamint a kevés falfelület(ablakok, polcok stb. miatt) nem tette lehetővé a még több padló illetve falfűtés alkalmazását ezen légtérben.

Valamint ezeken kívül, vannak olyan helyiségek(garázs+tároló+háztartási h.), melyekben radiátorok vannak felszerelve temperálás céljából(~12-15 C elég ezeken a helyeken). Ezen radiátorok és a nappali radiátorai szintén egy gerincről kapják a melegvizet.

 

Fal+padlófűtés: Variotherm rendszer

Kazán: Vaillant ecoCompact VSC 246/2 C170

 

Kérdésem tulajdonképpen a szabályozás lenne :)

Hogy tudnám azt korrektül megoldani, hogy:

1. a házban a fűtés csak bizonyos "időablakokban" menjen?

2. ,de ezen ablakoktól függetlenül, az egyes szobákban a termosztát be tudja indítani az adott szoba fűtését, úgy, hogy más helyiségekben csak a távolléti hőmérsékletet tartsa a rendszer?

3. , a nappali légterében főként a padlófűtés menjen, a radiátorok csak rásegítés céljából kapcsoljanak be? Illetve ha indul egy fűtési ablak, akkor a radiátorok esetleg tudnak-e segíteni az helyiség gyors felfűtésében, majd utána átadnák a dolgot a padlófűtésnek?!

4.  , a "hideg helyiségekben" a radiátorok akkor is menjenek, ha a nappaliban nincsen szükség radiátoros fűtésre?

5. És még nem említettem, de a szobákban hűteni is szeretném a falakat nyáron, tehát olyan termosztát kéne. Létezik?

6. A kazánhoz ajánlottak egy szabályozó egységet(VRC 420s), amely többek között két fűtőkört is tud vezérelni, valamint hozzá lehet kötni külső hőmérséklet érzékelőt, mely a külső hőm. függvényében tudja szabályozni az előremenő víz hőmérsékletét. Ilyet érdemes, vagy csak belezavar a rendszerbe?

 

Szóval én teljesen belezavarodtam. Milyen termosztátokat használnátok, hova tennétek őket? Hova tennétek thermofejeket? Hogy működne ez az egész rendszer gazdaságosan, ésszerűen, úgy hogy maximálisan a lakók kényelmét szolgálja?

 

Dokumentumok:

http://www.vaillant.hu/pdf/0020040935_02_HU.pdf

http://www.vaillant.hu/pdf/834240_01.pdf

 

Előre is köszönet!