Törölt nick Creative Commons License 2008.11.07 0 0 5
Úttörő magyar eredmény Alzheimer-kórban MTI 2008. november 7., péntek, 9:46

eszközök:

Új megvilágításba helyezték az Alzheimer-kórt az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetének munkatársai: az eredményekről Vizi E. Szilveszter agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke számolt be egy jeruzsálemi konferencián.


Ajánló

Betegségek A-Z

Korábban:

Számvetés a hazai Alzheimer-ellátásról: elszakadt szellemi vezérfonál

Kulcsmechanizmust azonosítottak az Alzheimer-kór kialakulásában

A nagyobb agyméret védelmet nyújthat az Alzheimer-kór tünetei ellen

Kapcsolatot találtak az Alzheimer-kór és a zöldhályog között

Egyszerű teszt az időskori elbutulás kockázatának meghatározására

Orvosi jegyzet

Orvosi jegyzet: Demencia, Alzheimer-kór

Vizi meghívott vendégként tartott előadást az Izraeli Tudományos Akadémia és a Leopoldina Német Természettudományi Akadémia nemzetközi tudományos ülésén, amelyen az idegrendszeri betegségek okairól és terápiás lehetőségeiről esett szó. Mint azt csütörtöki hazatérte után az MTI-nek elmondta, az Alzheimer-kór kialakulásának két elmélete van: az első, az úgynevezett kolinerg-elmélet szerint a betegség egy belső (endogén) kémiai anyag, az acetilkolin hiányára vezethető vissza. Ez az ingerületátvivő anyag okolható azért, hogy a kór előrehaladtával először feledékenység, majd érzelmi zavarok lépnek fel, s végül bekövetkezik a teljes elbutulás: a beteg teljesen alkalmatlanná válik a másokkal való együttélésre.


"Ezt az elméletet kísérleteinkben sikerrel kapcsoltuk össze az Alzheimer-kór másik divatos elméletével, amely szerint a betegséget az agyban képződő béta-amiloid fehérje kóros lerakódásai okozzák. Azt találtuk, hogy a fehérje meggátolja, hogy az acetilkolin a nikotinreceptoron keresztül kifejtse hatását. Vagyis az Alzheimer-kórt nem pusztán az acetilkolin hiánya okozza, hanem az is, hogy a béta-amiloid nem engedi érvényesülni az acetilkolin tanulásra és memóriára gyakorolt jótékony hatását. Ez egy vadonatúj eredmény, amelyet hamarosan publikálunk. Nekünk sikerült elsőként összekapcsolni a két elméletet, amelyek közül mindegyik mellett vannak bizonyítékok" - mondta Vizi.

Vizi korábban már foglalkozott az elbutulással, illetve az Alzheimer-kór és az acetilkolin hiánya közötti összefüggésekkel, később azonban felfüggesztette ezeket a kutatásokat. A Kísérleti Orvostudományi Intézet kutatói által kifejlesztett kétdimenziós mikroszkóppal azonban nemrég új lehetőség nyílt a betegség részletes vizsgálatára.

Ismert, hogy az átlagos életkor növekedésével nő a demenciás betegek száma. Az új kutatási eredmények fényében a terápiában és a gyógyszerkutatásban nemcsak a fehérjeplakkok megakadályozására kell törekedni, hanem a nikotinreceptorra ható gyógyszerek kifejlesztése és alkalmazására is - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

Forrás: MTI