(M)ilyenek a finnek? Creative Commons License 2008.12.04 0 0 7751

Jártál már Finnországban? Ismered a finneket? Suomi feliratos szuveníreket kaptál ismerőseidtől? Vagy csak határtalan vonzalmat érzel a kultúrájuk iránt? Esetleg a finn cégek termékeit kedveled? Kíváncsiak lennénk arra, hogy milyen tárgyi vagy vizuális emlékeket őrzöl otthon a polcon, a fiókban, a falon, a konyhában vagy a padláson. Itt az alkalom, hogy ebből egyet kiválasztva megmutasd nekünk, milyen tárgyban, „emlékben” sűrűsödik össze számodra a finn kultúra, Finnország.

A Néprajzi Múzeum 2009. június 27-én, a Múzeumok Éjszakáján a (M)ilyenek a finnek? című kiállítás megnyitójával várja a közönséget. A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy a magyarok finnekről, Finnországról alkotott képe miként változott az elmúlt másfél évszázad során. Hogyan kerülünk az erdőből a városba? A finn népviseletből merített vajon a Marimekko? Mi az összefüggés a gumicsizma és a Nokia, a kéregedény és a finn design között?

Ha van olyan Finnországban készült használati vagy dísztárgyad, amelyet szívesen megmutatnál nekünk, és a kiállítás idejére (2009. június 27 – 2010. november 15.) kölcsön is adnád, hozd be a Néprajzi Múzeumba. A tárgy életére, sorsára, illetve tulajdonosának kötődésére vagyunk kíváncsiak. Ehhez kérjük, hogy – maximum egy oldalban – írd meg ezt a történetet. A leírásban szerepeljen a tárgy pontos elnevezése, valamint az, hogy miképpen került hozzád, miért fontos neked, és mennyiben játszik fontos szerepet Finnországról, a finnekről alkotott képed létrejöttében.

Ha úgy döntesz, hogy megosztod velünk ezt a tárgyat, kérjük 2008. december 15-ig hozd be a Néprajzi Múzeumba.



További információ és egyeztetés: Tánczos Orsolya

Néprajzi Múzeum

T: 06-30-264-9066

E-mail: orsolyatan@gmail.com