Tündi2003 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 21272

Fantaszikus szőkenős kérdés merült fel bennem.

 

Ugyanis csak nem hagy nyugodni ez az 5GB korlát és az utána jövő lassítás.

Az egész azért van kitalálva, hogy a nagyletöltők, pl. torrentezők ne foglalják le az egész sávszélességet, vagyis hogy mindenkinél ugyanolyan gördülékenyen menjen a net. Ez érthető. Na most. Ha én netezek 29 napon át összesen 5GB-t, akkor a 30. napra, vagyis a számlázási időszak utolsó napjára mi a fittyfenéért kell engem korlátozni?

Ha kiszámolom, akkor egy napra 5GB/29 egységnyi adatforgalom jut átlagban, amivel azon az adott napon nem gátoltam senkit a letöltésben. Tehát a hónap 1. napján is 5GB/29, a másodikon is 5GB/29, stb. Az, hogy ezek a részeredmények a végén elérik az 5GB-t mit számít? Attól én még a 29. és a 30. napon is 5GB/29 egységet fogyasztok, és nem gátolom Mici nénit a szomszédban a netezésben.

 

Vagy rosszul számolok? Tulajdonképpen hogyan számolják az adatforgalmat? Ha egy hívással érem el az 5GB-t, egy adagban akarok lehívni ennyit, akkor korlátoznak le (ennek a verziónak lenne értelme számomra), de ha 29 kis adagban, akkor nincs korlát? Vagy akkor is van? De akkor minek? Én pl. se tegnap se tegnapelőtt nem gátoltam senkit a környezetemben, akkor sok nemgátolós nap után, ha a végén összességben mégiscsak elérem a korlátot, akkor miért is kell engem mégis lassítani?

 

Ez nekem kb. olyan, mintha autópályán 160km/h a sebességkorlát, és te hétfőtől csütörtökög mész naponta 40 km/h-val, akkor pénteken már megbüntetnek, mert összességében elérted a 160-at.