hifitibi Creative Commons License 2008.12.29 0 0 2239
Sziasztok!

Rég nem jártam erre, most az előző egy oldalnyi hozzászólásba pillantottam bele. 2007-ben készítettük el a fűtést. Néhány gondolat, ami megfogalmazódott bennem információként:

Kezdjük mondjuk az INKA 24K-val.
Személyes, szűk másfél éves tapasztalatom alapján a tragacs jól működik, teszi a dolgát. Övön aluli dolog a "gyártó"- összeszerelő részéről, hogy a tragacs leírásában nem közli, a cuccnak vagy egy jelszóval védett menüje, melynek ismerete hiányában nem tudod állítani az előremenő hőmérsékletet akkor, ha a cuccos időjárás követő módban van. Erre én is csak pofáraesés után jöttem rá.

Valaki kérdezte, hogy ytong falba milyen módszerrel lehetne legolcsóbban felfogatni a síneket. Szerintem csakis tipli nélkül, csavart közvetlenül bele a falba. Én üreges téglafalba is ezt a módszert alkalmaztam, persze, ott előfúrtam.

Fémdetektor: Nálam nagyon jól vizsgázott az egyik darab, ennek neve MV9. Ezer webshop árulja kb. 5500 Ft-ért. Nálam néhány helyen sajnos nagyon vastag a vakolat a csövek fölött, itt-ott eléri a 3 cm-t is, és a cuccos ellát a csőig. Ja, nekem is 16*2-es ötrétegű csőből van a falfűtés.

Gázfogyasztás: A ház hasznos alapterülete 79 nm. Jelenleg az alsó szintet lakjuk, a tetőtér 7,5-10 cm hőszigetelést kapott ... eddig. (még folytatom). 30-as Phoroton téglafal, 10cm EPS hőszigeteléssel, lábunk alatt 8 cm járható hőszig. Ablakok 1,1k-sak.
A teljes alapterület (kivéve 3 nm spájz) padlófűtés, és az összes főfal becsövezve. A fűtés saját tervezés és kivitelezés.
A padló hőmérséklete 21 fok (padlótemperálás, tehát a felület hőmérsékletét mérem) falfűtés termosztátja 21,5 fokra van állítva. Ezeket a beállításokat szeptember elején tettem meg, azóta a fűtés teszi a dolgát a nap 24 órájában (babánk van). Így a fűtés és meleg víz ellátásra szeptembertől most december végéig 420 köbméter gáz fogyott.

Sokan hatalmas pénzeket költenek a falfűtés csöveket tartó sínekre. Akkoriban nekem 1400-1500 Ft-ra jött volna ki 1 nm felületre való csőtartóka. Megoldottam másként. Hilti szalagot feszítettem fel a falra, amit 2*2 mm-es műanyag alátét tartott ki a fal síkjától, így a vakolat teljesen körbevonhatja a csöveket, melyeket kötegelővel rögzítettem a Hilti szalaghoz.
Árak: Hilti szalag ára 80 Ft/m, alátét 1 Ft/db, kötegelő 2,5 Ft/db. Szóval 270Ft/nm-ből megvolt az egész felfogatás (csavarokat nem számoltam, mert az kell a síneshez is). Szóval így sokkal ócóbban kijött az egész.

Üdv: Tibor