HoooPe Creative Commons License 2009.01.02 0 0 2252
Az ablak azért kezd általában az alsó pár cm-n párásodni, mert a hőszigetelő üveg két üvegtáblája közötti nemesgáz a keskeny résben (ált. 12 vagy 16 mm) nem tud egyenletesen keveredni, ezért rétegződik, és nyilván a nagyobb fajsúly miatt az alsó részen hidegebb lesz, mint feljebb. Ezért kezd el ott kicsapódni a pára. (aztán folytatódik az ablaküveg peremein körbe, a hőszigetelő üveget ugyanis a peremeken fém-távtartók kötik össze, amelyek viszont kis hőhídként működnek, emiatt aztán ott is hidegebb az üveg, mint az ablak közepén.)

Ha van függöny az ablak előtt, az is fokozza az ablakon a lecsapódást, mivel valamennyit az is hőszigetel, viszont a párafékező képessége nulla. Így mögötte a hőmérséklet kisebb, viszont pára ugyanannyi van, így gyorsabban lecsapódik. Tehát ott ahol lehet, húzd el a függönyt az ablak elől, legalább éjszakára.

Tovább csökkentheted a páralecsapódást, ha jöbb hőszigetelő képességű üveget építesz be, (akár 3 rétegűt, de ott az ablakprofilnak/vasalatnak is el kell bírnia a nagyobb vastagságot és a súlyt.) vagy utólag beépíthető redőnyt.
A redőny tulajdonképpen külső oldali hőszigetelésként működik, miáltal az ablaküveg belső felületi hőmérséklete is nő, ezáltaltal nem éri el a harmatponti hőmérsékletet. Így nemcsak a pára nem fog lecsapódni éjszaka, hanem az ablakon keresztüli hőveszteség is kisebb lesz. A redőny tehát egy ideális megoldás lehet, ha a redőnydoboz hőszigetelésére odafigyelnek. (Sajnos sokszor nem...)

Vagy a másik oldalról kezded a problémamegoldást, és a levegő páratartalmát próbálod csökkenteni. (pl.: mesterséges/természetes szellőztetés, vagy légpárátlanító berendezés, konyhában főzéskor páraelszívó, stb.)

Ahogy MGX1 írta, a falfűtésnek az ablak párásodásához az égvilágon semmi köze nincs. Viszont mivel radiátoros fűtésnél a radiátorokat általában az ablak elé teszik, a felszálló meleg levegő némileg jobban melegíti az ablakfelületet, tehát csökkenti a páralecsapódást, (és egyben megnöveli a hőveszteséget... ;) )

Üdv!

HoPe
Előzmény: Kovand77vip (2240)