poli9n Creative Commons License 2009.01.09 0 0 2309
Sziasztok,

 

megosztanám én is a tapasztalatom a fűtésemmel kapcsolatban.

 

A ház 112 nm, 1 szint, 38 as PTH HS, födém szintén PTH.

Szigetelés: kívül 10 cm EPS, födémen 20 cm üveggyapot, alul 6 cm EPC+solflex hőfólia, ablak 3 rétegű 0,7 k, műanyag 5 kamrás.

 

Kazán a jól ismert Inka 24K, 16-os Henco csövek, boattis tevezte, kivitelezte – kivéve a vezérlést. Azt megoldottam anyagi megfontolásból D-ÉG vezérlővel, 6 helyiségben lett termosztát (Q7). Egyik oldalról marha jó dolog, de amúgy számomra megbonyolítja a beállítást, amivel még azért „küzdök”, mivel a helyiségek nem egyformán hűlnek.

 

A gázfogyasztásom október-novemberben 4-5 m3 volt naponta, decemberben azért már 6-8 m3. Számomra elfogadható, a hőérzet nagyon kellemes.

 

Kicsit meglepve olvastam itt, hogy a fórumtársak 30-34 fokos vízzel 22-24 fokot tartanak, én 40-42 vel üzemeltetem ilyen időben és a termosztátok maximum 21,5-re vannak téve. Lehet, hogy kipróbálom majd, de attól tartok, hogy időben sokat fog menni a kazán. Mivel napközben nem vagyunk otthon, feleslegesnek tartom, hogy akkor is menjen, de lehet, hogy ezt rosszul gondolom. Most nekem reggel megy 5-től fél 7-ig  ill. délután 5-től a termosztátok igénye szerint max fél 9-ig a különböző körök. A ház  – a hálót leszámítva, ami az egyetlen helyiség aminek 3 külső fala van – max 1 C-ot hűl a termosztát kijelzője szerint 9,5 óra alatt, ami csak fél vagy egész fokot jelez ki. Azt tapasztaltam, hogy kb 1 órával a fűtés elindulása után már szinte függtlenül a hőmérséklettől, kialakul a jó hőérzet, a hősugárzás a fűtés leállása után még órákig megmarad.

 

Bocs, ha túl hosszú lett…

 

Ha valaki tudna segíteni több termosztátos beállítással kapcsolatban tanácsokkal, tapasztalattal azt nagyon megköszönném!

 

Üdv mindenkinek