yps12 Creative Commons License 2009.01.10 0 0 2323
kb. 180 nm / 530 m3.
Beszéltem egy elismert tervezővel, melynek során oda jutottam, hogy a rendszer kivitelezőjén sokkal több múlik. És mivel a felelősség és garancia kérdéseit is egyszerűbben kezelhetőnek hittem, olyan kivitelezőre bíztam a munkát, aki a terveket is képes volt elkészíteni. El is vállalták úgy, hogy a klasszikus gázszerelőnek majd csak a csonk végére kell kötnie a kazánt meg a hidrováltót, oszt jónapot :-).
Aztán menet közben volt 1-2 félreértés (nem került elsőre külön osztó gyűjtőre a padló temperálás), és kiderült, hogy amit mi szeretnénk, ahhoz majd plc vezérlő is kell (folyadékhűtő, vagy levegős hőszivattyú későbbi csatolása). Ehhez ajánlottak egy úriembert, aki - miután a kazánt nagynehezen üzembehelyezhettük - 2 kiszállással és 3 termosztát (ebből 2 párhuzamosan kötött) és 3 keverőszelep motor bekötésével el is végezte a feladatot. Ekkor volt a rossz hőérzet (gyorsan hűlő hálószoba, kifejezetten meleg nappali) és 530 m3-es havi fogyasztás. Itt még a +-2 fokos érzékenységű legrand termosztátokat használtam.
Így megrendeltem a szelep mozgatókat és elkészítettem ehhez az elektromos szerelést. Ezzel a következő hónapban a fogyasztás 340 m3-re csökkent.
Összességében szép tanulópénz volt a fűtés a szó szoros értelmében. De legalább ma úgy érzem, hogy bár menet közben mindenki levett, mint a nagykabátot, a végére mégis sikerült jó rendszert összekalapálni.

A hidrováltót és a bekötését nagyon is helyeselte a kazán üzembehelyezésekor a gyártó képviselője, ezért nem hiszem, hogy gond lenne belőle.
Előzmény: Jesu (2322)