yps12 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 2367
Egy dolgot nem értek teljesen, biztos, hogy túl egyszerű vagyok a témához:
A kazán optimális esetben akkor megy, ha a házban a hőmérséklet alacsonyabb, mint amilyet szeretnénk. Ha ez így van, akkor miért számít, hogy mennyit megy a kazán? Nyilván annyit, amennyit kell, miért akarunk ebbe beleavatkozni időkapcsolóval? Ha tovább van bekapcsolva a kazán, nem feltétlenül fogyaszt érezhetően többet.

Ha alacsonyabb az előremenő, akkor lassabban melegszik fel a ház, több villamos energia kell a keringetéshez, de nem feltétlenül szükséges több gáz (sőt még kevesebb is kell, mert a szivattyúk is tudnak ám melegíteni rendesen a fűtőfolyadékon).
Az én fűtésemnek van egy olyan szépséghibája, hogy a gázfogyasztás mellett még van télen egy kb. 12 eFt-os villanyszámla növekedésem is (2 db Groundfoss szivattyú 90 W-os legalacsonyabb teljesítménnyel + 1 db 45 W-os legalacsonyabb teljesítménnyel + még egy ugyanilyen a kazánban + a szelepmozgatók + a vezérlés). Ez a villamos energia mozgási, majd hőenergiává alakul át, tehát ugyanúgy a házban végzi, azaz elektromos fűtésem is van (hibrid rendszer:-)). (Ha nyáron hűtésre fogom egyszer használni a csöveket, akkor a szivattyúk rontják a hűtés hatásfokát).

Az előremenőt - ahogy Jesu mondja - a lehető legalacsonyabban érdemes tartani, ami még elegendő a ház kifűtéséhez. Addig a határértékig lehet levinni, amire tervezve van a fűtőfelület. Nálam ez -15 fok külső 35 fokos előremenő. Azaz, ha -15-nél tartósan hidegebb van, emelnem kell az előremenőt. Ezt az értéket kísérletezéssel is meg lehet találni.

A padlót érdemes leválasztani a fal/mennyezet körről az egészségügyi vonzatai miatt.
Előzmény: Jesu (2365)