Les73 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 2400
Tisztelt Fórumosok!
Előre elnézést a hosszú hsz-ért. Kérem falfűtésben tapasztalt fórumosokat szenteljetek rá 2 percet és olvassák el!

Októberben költöztünk be tisztán fal és padlófűtéses újonnan épült családi házunkba.
Azóta regisztrálom a fogyasztási értékeket és próbálok rájönni, hogy hozza-e a rendszer ami elvárható tőle. Láttam néhány hsz-t amiben leírtátok a ház paramétereit és hozzá tartozó fogyasztást, és mit ne mondja, kicsit kétségbe estem.
Szeretném kérni nálam (falfűtésben is) tapasztaltabb forumozók véleményét az alábbi adatokról:

Önálló cs.ház. 200m2, amiből jelenleg 130m2-et fűtök 1 szinten.
Réteges falszerkezet: 30PTH+8cm szálas szig + 4cm légrés + 12cm klinker tégla burkolat (U=0.22); Monolit födém+ 25cm Multirock (U=0,14); Padóban 6cm szigetelés; 3 rétegű ablakok (U=0,7 üveggel) összesen 34m2 ablak a fűtött részben;

A fűtés: Junkers kondenzációs kazán 160l-es indirekt HMV; időjárásfüggő szabályzó.
Különálló fal és padlófűtőkörök a kazánról hidraulikus váltóval leválasztva. A két fűtőkör keverőszelepét és keringetőszivattyúját egy-egy a kazánhoz gyárilag rendelhető Bosch Heatronic vezérlőegység kezeli.
A helyiségenkénti szabályzás be van ugyan kábelezve, de erre már nem futotta mire beköltöztünk, úgyhogy most csak a két programozható Heatronic termosztátról tudom vezérelni (fal kör és padlókör)
Összesen 10 falf.kör és 14 padlőf.kör. Jelenleg 62m2 falfűtés és 69m2-nyi padlófűtés van kinyitva.
A falban Rehau 10mm-es csövek.

Hétköznap hajnalban 2 órát (4-6ig); délután 6,5 órát (16-22:30-ig) megy a fűtés. Hétvégén reggel 4 órát, délben 1 órát, délután 6,5 órát megy. Így a házban folyamatosan 20C és 22C között van a hőmérséklet. A páratartalmat is mértem, az átlag 65% (gondolom a festéssel behozott nedvesség miatt).

Ezekhez a következőket mértem: novemberi napi átlag 10m3; Decemberi: 11,2 ; januári eddig 14,6 m3.
Emellé az áramfogysztás is elég magas (12kWh napi átlag) amiben szerintem a 3db 100W-os keringető szerintem rendesen benne van (ezek sokkal tovább mennek mint a kazán; úgy néztem a kazán kikapcsolása után még 3 – 4 órát mennek a szivattyúk).

W/m2K leírásához képest ez sokkal rosszabb fogyasztás.
Nagyon szeretjük a falfűtést. Tényleg messze komfortosabb, mint bármi amit eddig tapasztaltunk, viszont nagyon sokba került (drága anyagokat terveztek be és szerintem rendesen le is húztak). Most már csak azt szeretném látni, hogy tényleg gazdaságosan is működjön.

Nem tudom mihez hasonlítsak, illetve hogy belevágjak-e egy „hangolósdiba” a gépészmérnökkel, vagy a kivitelezővel.

Várom véleményetek, és még egyszer mea culpa a hossz hsz-ért!

Les73