M493Z0l1 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 2423
Hello!

Szeretném segítségeteket kérni. A kb. 200 négyzetméteres (?) házunkban már 9 éve van fal/padlófűtés. Őszintén szólva minden fűtési szezon kezdetekor megbánjuk, hogy ilyen rendszerünk van. Az elvileg viszonylag kis teljesítményű kazánunk úgy-ahogy felfűti a házat (jó lassan.....) és onnantól meleg is marad ha állandóan megy a fűtés. Viszont ez csak a ház azon részeire vonatkozik amik közel vannak a kazánhoz és főleg ahol padlófűtés van (annak a csöve vastagabb, vagy mi. ) Míg jelenleg a nappaliban 21 fok van, az én szobámban (a ház túlsó vége, egyik legkisebb szoba) és a többi kis, falfűtéses szobában 17!!!! (ha állandóan megy a fűtés és a kimenő/visszajövő hőmérsékleti adatok az eget verik, akkor esetleg 19-20-ra fel lehet fűteni) Pedig a nappali, konyha padlófűtése a kimenő és visszamenő oldalon is felére van kézileg leszabályozva, az én szobám falfűtése pedig mindkét oldalon teljesen megnyitva) Régen úgy 5 éven át csak a visszamenő köröket szabályoztuk (kézileg, imbuszkulccsal, de egy szerelő azt mondta, hogy a külsőt kell. (kinek higyjünk?) Külön szobánkénti termosztátos vezérlés nincs, illetve csak egy termosztát van ami az egész fűtést szabályozza. Egyébként azzal kapcsolatban valami: 5 és 30 fok közé van skálázva. Ha 27 fok alá húzzuk, a fűtés soha nem fog bekapcsolni, 28 fok körül hébe-hóba, maximumon pedig állandóan megy a kazán, ez normális???)
tehát mostmár a kimenő köröket szabályozzuk (le) pl a nappalit, konyhát ahol padlófűtés van. De ezzel azt érjük el, hogy a kimenő és visszajövő hőmérsékletek a normálról ( 40-30) felmennek 55-40 körüli (csöveken mért) adatokra, ami tudtommal már káros a csövekre. Ilyenkor persze vissza lehet venni a kazán hőmérsékletén, de akkor meg azért nem lesz meleg a falfűtéses szobákban. A tavalyi fűtés utáni gázszámlánk egyébként havi 20000 volt, pedig soha nem volt több 20 foknál a házban szinte.. Nem tudom ez normális-e. A kazán egyébként egy évente karbantartott viszonylag kis teljesítményű Vaillant. (megnézhetem a konkrét típust, teljesítményt) A csövekben a nyomás megvan (1,5 bar) talán levegőtlenítve is van...
A háromállású keringetőszivattyút a közepes vagy nagy teljesítményű állásban használjuk.

Kérem segítsetek, itt minden évben járt már ilyen-olyan szerelő, de mindegyik csak a másikat szidta és értelmes tanáccsal nem tudott segíteni, mindegyik mást mondott.
Nyitott vagyok mindenféle kísérletezésre a rendszerrel, írjatok tapasztalatokat akinek esetleg már volt hasonló problémája.

Üdv.: Zoli