zaragozaB410 Creative Commons License 2009.01.23 0 0 135
Szóval: a magánnyugdíj-pénztári tagságot évekkel ezelőtt kötelezővé tették mondván öngondoskodás. Az elv az, hogyha megéred az öregkort saját magadnak összespóroltad a nyugdíjadat amit havi vagy egyösszegű járadék formában majd felélhetsz. Miután értékállónak kellene lennie ezért kitalálták, hogy be kell fektetni a zsetont és majd ebből busásan meg fogsz tudni élni a sok-sok gyarapodással.
Amikor indult ez a magánnyugdíj rendszer ódzkodott ám a nép rendesen főleg azok után, hogy egy csomó ilyen begyűjtő állomás csődbe ment pénzestül mindenestűl. Ha az állami rendszert nézed az sem jobb, mert ott meg a te befizetéseidből fizetik a mostani ellátást vagyis ha az utánad érkezők közül nincs aki befizessen pont oda jutsz mit ha kútba dobtad volna a pénzed.
A pénzed befektetése természetesen hazardírozás, mert ember nincs aki garantálni tudja, hogy az a bizonyos cég létezik 20, 30 vagy 50 év múlva akinek a részvényeibe befektetsz vagyis ha végig gondolod átbaszás és miután semmilyen valós garancia nincs arra, hogy a levont és elutalt és elvileg megtakarított pénzed majd a boldog nyugdíjas éveidet finanszírozza , ezért tulajdonképpen átbaszás. Ennél még az is jobb ha bevarrod a párnába, de erre meg jogi lehetőség nincs.
A különféle megtakarítások (magánnyugdíj, unit link életbiztosítás) az első 5 évben egyébként sem termelnek hozamot, mert az általad befizetett összeg egy része arra megy el, hogy a biztosítók és egyebek fenntarthatóságát, a számlaküldést, a számlád kezelését és egyéb csudálatos dolgokat te fizeted meg. Az 5. évben vagy nullán és ezt követően kellene profitálnod a dologból ha nem vesztik el a pénzedet. Ha elvesztik akkor így jártál.
A gazdasági szaklapok és oldalak is foglalkoznak eme kérdéssel miszerint hová lett a magánnyugdíj-pénztári megtakarítás és mi lesz az ügyfelekkel. Jelentem a kutyát nem érdekli. A magyarázat a szokásos: hosszú távon kell gondolkodni. Még talán egyet is értenék csak az a baj, hogy ami most mínusz azt már nem adja vissza senki és kezdheted az egészet elölről. És mi lesz ha megéred a nyugdíjat? Szerintem bíznak benne, hogy nem teszed.