HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.02.07 0 0 2563
Sziasztok!


Vízió!

Múltkor értekeztünk már ezügyben, de érdekel a további véleményed. Meg persze mindenki másé is.

Nincs még kész a ház, nincs pl. födémszigetelés, de a gépészet már megy.
SD Ecosy kondenzációs kazánom van, 5-29 kW között szabadon beállítható, padlót illetve falat fűt. HMV még nincs.
Próbálgattam a fogyasztásokat kb. 1-1 napos tesztciklusokban mini (kb. 6 kW) és eco (kb. 15 kw) állásokban. Az biztos, hogy a 15 fölé nem kell majd menni, mert az így födémszigetelés nélkül is kifűti rendesen a nedves, új házat. Így kb 45-49 fokos előremenővel dolgozik, ez megy a falba, 30 fokos visszatérővel bekevert pedig megy a padlóba. Az egyelőre még csak egyedüli termosztat teszi a dolgát, szépen tartja a 17 fokot a rendszer. így a 0 fokos időben fogyasztott kb 10-et naponta.

Viszont ha leveszem a belső potival a teljesítményt 5,9 kW-ra és a kezelőpanelen lévő potit is a lehető legkisebb állásba tekerem, amin még fűt, akkor ugyan állandóan megy, mert ahhoz nem elég, hogy túlmenjen a 17 fokon, de tartja szépen, és mindössze 3-4 m3-et nyelt el egy 24 óra alatt. Ilyenkor az előremenő 25-28 fok, ez megy a falakba, és kb. ugyanilyen a padlóba is.

Ergo úgy tűnik, még így hiányos félkész állaptban is, hogy a szintentartás sokkal gazdaságosabb a kb. 100 liter víz újra felmelegítésénél.

Mondtam a gépészemnek, de nem javasolja a nonstop üzemet a kazán és a szivattyúk élettartama miatt.
Ehhez nem értek, ami viszont nem vitatható, az a villamosenergia fogyasztás ide eső részének kb. megduplázódása a szivattyúk és a ventillátor miatt. Ennek még nem számoltam utána.
Viszont a kazán gyújtószerkezetének biztos nem árt.


Na ebben kérnék tanácsot.