HoooPe Creative Commons License 2009.02.13 0 0 2613
Sziasztok!

Hát e topic felett is eljárt az idő. Van valaki itt, aki fog új ház építésébe, és falfűtést akar bele? Felejtse el! :)
A falfűtés mára elavult. Nekem is az van, és még nincs 1 éve, hogy itt lakom... :(

Csatlakozom Vízió 99-hez. Építészként körbejártam a témát, és voltam tegnap a Passzívház konferencián a SYMA csarnokban,
és az lett a szilárd meggyőződésem, hogy aki most kezd építkezni, és nem passzívházat épít, súlyos hibát követ el, amit legkésőbb pár év múlva nagyon fog bánni.
Ausztriában 2011-től kötelező a passzívház szabvány, nem véletlenül.

Mielőtt megkérdezitek:
Beruházási költsége: kb mint a hagyományos házaknál (a pesszimistábbak szerint 10-20%-kal több, az optimisták szerint valamennyivel kevesebb)
Fűtési-energia felhasználás: 10-15.000 HUF /év (!!!) a jelenlegi energiaárak mellett. (tehát valójában nem teljesen passzív, de azért így sem gyenge. :) )

A passzívház alapparamétere: max 15 kWh/m2/év fűtési energiaigény, alapterületre vetítve

A 3 lényegi pontja egy passzívháznak:
1. Hőszigetelés: 30-40 cm EPS a falakon, 40-50 cm födémeken, és 30 cm az alaplemez alatt, 0,8 W/m2K U értékű nyílászárók
2. Légtömör szerkezetek: Szinte hermetikusan lezárt belső tér, hogy a szabályozatlan (és rendkívül energiapazarló) légcserét meggátoljuk
3. Pont a légtömörség miatt: Mesterséges szellőzőrendszer, hővisszanyerővel, talajregiszterrel, amelynek a központi egysége szükség esetén kicsit rásegít a fűtésre. (pl. egy kis gázkazán, v. kályha, v. hőszivattyú segítségével)

Van ezenkívül még persze sok apróság, de a lényeg ez. Aztán zárhatják a gázcsapot... :)
Sajnos az enyémből már nem lesz passzív ház, bár az is igaz, hogy nem teljesen új építésű, de szerintem amennyire lehet, még fogok rajta segíteni. A tetőteret még úgyis be kell építenem, azt már majd ebben a szellemben teszem.

Szóval aki most fog bele, nagyon ajánlom, hogy nézzen utána, és nem fogja megbánni. Millió honlap foglalkozik a témával.

Üdv
HoPe