monazzo Creative Commons License 2009.02.15 0 0 2622
En nem hiszem, hogy eljart az ido a falfutes/hutes felett. Fiziologiailag korrekt futes (nyaron hutes), es az a biztos ami biztos :).

A passziv haz jo dolog, de milyen homersekleti tartomanyban passziv? Ha az extrem ertekekre meretezunk, nem biztos hogy megterul. Ha havi atlagokra meretezunk (vagy az evi 15 kWh/m2-es atlagra), akkor a hideg napokon biztosan sokkal nagyobb terfogataramu legfutes kell, mint a normalis. Igaz, keves ilyen nap van, es akkor akar egy villanyrezso is megteszi (eves szinten nem sokat dob az atlagon).

Viszont egy masik oldala a dolgoknak, hogy a legfutes messze nem olyan egeszseges, mint a feluletfutes. Inkabb szelloztetek akar az ablakon at, es fu"tok tobbet, mint hogy esetleg beteg legyen a csalad a szellozteto rendszer miatt.

Rendszeres tisztitassal persze ez a veszely minimizalhato, de ki takaritja ki a csoveket mondjuk havonta?

A meleg raadasul altalaban problemasabb, mint a hideg, mert a foldregiszter nem huti annyira a levegot, mint amennyi ho beszivarog az ablakokon at (meg akkor is, ha korrektul van arnyekolva), kiveve ha nincs leengedve a redony egesz nyaron. Akkor meg uljunk a sotetben? En inkabb szeretem a fenyt, es hutok a falhutessel...

Ha az ablakok nyaron visszavernek a hot, telen meg beengednek, mas lenne (ma mar vannak ilyen kiserleti ablakok).

Ezert szerintem ott erdemes meghuzni a hatart, hogy meg beferjen a fal/padlofutes is a koltsegvetesbe. Egyaltalan nem tartom foloslegesnek.

A passziv haz raadasul csak az energiamerlegnek tesz jot, mert messze nem kornyezetbarat a szigeteloanyagok eloallitasa, kiveve ha pl. fagyapotot hasznal valaki PS helyett, viszont akkor meg soha nem fog megterulni (igaz, lehet hogy 20 ev mulva az energiaar a mai tizszerese lesz).

Az energia fontos, de nem minden... a komforterzet, a feny, parahaztartas, stb legalabb annyira fontos. Az energiat pedig szerintem inkabb a termeszetes epitoanyagokkal/tehnologiakkal kellene megsporolni, es inkabb kisebb hazat kellene epiteni.

Osszegezve, az energiahaztartas csak egy a fontos parameterek kozul, es a passziv haz szinte kizarolag csak erre gyur. A tobbi nem igazan erdekli. Engem viszont igen.

Előzmény: HoooPe (2613)