HoooPe Creative Commons License 2009.02.15 0 0 2626
Na ez az! A kulcsszó a "szigeteletlen téglaház". Azért volt komforttalan a klímával fűteni, mert mint mondtam, csak a passzívház kis hőigénye biztosítható komfortosan kis ráfűtéssel - a normál légcserénél. Egy régi házé nem.

Azért itt sok olyan kijelentés elhangzott, amely ész érvekkel nem igazán védhető.
Amit Monazzo "egészségtelen légfűtésnek" emleget, az talán egy tisztítatlan klímarendszer hűtésére lehet jellemző, de hogy nem egy passzív ház "légfűtésére", az biztos.

A passzív ház fűtése, az NEM klíma! Nem nevezném igazán légfűtésnek sem, mert csak picit rásegít a fűtésre, ha kell.

Én beszéltem olyan emberekkel, akik passzív házban laknak. Magyarral is, és osztrákkal is:

A több éve benne lakók imádják a házaikat, a gyerekeikkel, feleségeikkel együtt, és életük egyik legjobb döntésének tartják, hogy ilyet építettek. Kivétel nélkül! A hőérzet, a komfort, a levegő minősége a passzív-házban remek. Nincs többé lecsapódás, nincs penészedés, nincs magas páratartalom.

Az egyik előadó (akinek csak majdnem passzív a háza, mert hőigénye a 15 kWh/m2-es érték felett van) azt mondta, hogy idén január 6-a körül kellett először bekapcsolnia a fűtést ebben a fűtési idényben, miután kint több hete tartósan -10 C alatt volt a hőmérséklet, és bent 19 C lett. Van még kérdés? :)

A levegő beszívásánál komoly légszűrőket használnak a passzívháznál, hogy sem por, sem virágpor, sem rovarok nem tudnak bejutni a szellőzőrendszerbe. Nyáron a talajregiszter remekül lehűti a levegőt, anélkül, hogy egészségtelen és pazarló klímaberendezt használnál.

Monazzo! A gyerekeid egészségéért aggódsz? Amit Te tehetsz a gyerekeid egészsége érdekében, az az, hogy energiatudatosra neveled őket. Kezdd mondjuk egy passzív házzal, és majd beszéljünk 5 év múlva. :)

De tudod mit? Szerintem menj el, és nézz meg egy-két mintaházat személyesen (akár Ausztriában), és írd meg, mit tapasztaltál.

Szinte semminek az előállítása nem környezetbarát, de vannak ökológiailag megtérülő szigetelőanyagok, amelyekkel jóval több energiát takarítassz meg, mint amennyi energiát az előállításukhoz felhasználtak. Ilyen pl. az EPS és a cellulózszigetelés. (Főleg az utóbbi, ami újrahasznosított papírból készül!) Miből gondolod, hogy a fagyapot környezetbarátabb? Megnézted már, milyen vegyi anyagokkal tartósítják... ;) A természetes építőanyagok használatában egyetértünk. Nekem vályogházam van, falfűtéssel. Mint mondtam, a falfűtés remek dolog! Csak ha újra építenék, akkor az árát inkább hőszigetelésre és szellőzőrendszerre költeném, hogy passzív házam legyen, mert az jobban megérte volna. :)

Előzmény: dcsabi8 (2624)