monazzo Creative Commons License 2009.02.15 0 0 2627
Jo hallani a pozitiv tapasztalatokat, vegul is ez a fontos. Bocsanat, hogy kritizalni mertem a jelenlegi tokeletesnek hitt passzivhaz csucstechnologiat (ami majdan ugyis elavul, s leszen majd jobb a tokeletesnel is ;).

Azt azonban fenntartom, hogy elsosorban energia-optimizacio, es minden egyebet ennek rendelnek ala, ezert kicsit egyoldalu tortenet. Szerintem a videki valyoghaz, verandaval, padlassal, korszeru nyilaszarokkal talan meg jobb valasztas. Az joreszt akar helyi anyagokbol is felepitheto. A helyedben elegedett lennek :). Ilyenben nottem fel, es nem volt rossz.

Viszont pont egy ausztriai ismeros panaszkodott a minositett passziv hazuk levegominosegere, es arra, hogy hajlamos a tulmelegedesre (van talajregiszter).

Lehet, hogy ez egy elszigetelt eset, vagy a ficko perfekcionista, es ugysem jo semmi neki.
De reszben ezert is nem csinaltam meg kozponti szelloztetest, bar a terv megvan hozza, sot, a legcsovek helye is ki van hagyva (ideiglenesen betomve), hogy ne kelljen bontani. Vartam arra, hatha szuletik egy jobb technologia.

Ezelott kb 7-8 eve alaposan utanajartam a passziv haznak, akkor senki sem volt hajlando erdemben foglalkozni vele. Vegul "csak" alacsonyenergias lett, fal-es padlofutessel, ez egy tudatos dontes volt, a megterulesi optimumot es bizonyos kenyelmi/esztetikai celokat kovetve. Tobb ablakfelulet van, mint passzivba kellene, van kandallo, es a haz sem kocka.
A jovoben esetleg konnyu lesz passzivva alakitani (padlas es padlo jelenleg is passzivhaz szinten van szigetelve), az ablakaim 175 mm vastag tokban U=0.75-os 4 uveges rendszer, ajtok dupla U=1.2. Olyan nagyon sok energiat most sem fogyasztok, "normal" szelloztetessel sem.

Jelenleg gondolkozom egy hovisszanyeros szelloztetesen, de felek a csovekben esetleg megtelepedo bioszferatol.
Egyelore nem talaltam olyan rendszert, ami
- telen nem fagy be (illetve a fagymentesitesi ciklus nem okoz nyomaskulonbseget)
- parahaztartast is szabalyoz
- higienikus
- a kulso es belso nyomast ki tudja egyenliteni, a fenti funkciok _mellett_.

Ha tudsz ilyenrol, nagy segitseg lenne.


Előzmény: HoooPe (2626)