Nicsinyo Creative Commons License 2009.02.23 0 0 306
K O" R Ö S o"störzsünk

(A màsik témàban màr irtam egy keveset ezen östörzsünkröl, KÖR szavunk és ennek szàrmazékai kapcsàn.)

Magyar Adorjàn:
" Volt régen egy öztörzsünk amely a ko"rös, régi kiejtéssel valoszinu"leg <kurus> nevet viselte. Ujabb korbeli följegyzések ilyen nevü törzsünkröl ugyan nem szolanak, lehetséges azonban, hogy ennek, mint igen harcias törzsnek neve maradott fönn a <kuruc> elnevezésben, amelynek eredete, habàr màr többféleképp is kisérlettek magyaràzni, de mégis imeretlen. Igaz, hogy e név inkàbb csak mai kifejezéssel élve, egy pàrt elnevezése volt, de emellett igy is még kivàlo harciassàgot, vitézséget is kifejezö szoként is hasznàltatott. Mi pedig màr làttuk azt is, hogy példàul az egykori östörzseink között oly nagy szerepet jàtszott <szemerék> neve is màr csak egy csalàd nevében él mai napig is...
E törzsünk vallàsos alapjelképei a KÖR, azaz a KARIKA, vagyis GYU"RU" voltak...
Mindezeknek ko"rös szocsoportbeli szavai pedig a következo"k..Ballagi szotàràban mind megtalàlhatok: KÖR, KARIKA, KEREK, KERÈK, KERIT, KERING, GYU"RU", GURUL, GÖRDÜL, GÖRÖG. Tovàbbà KORONG=a fazekasok köralaku gyorsan forgatott korongja, amely szo tehàt azt mutatja hogy kering igénk egy létezett korong kiejtésböl keletkezett. Régi nyelvünkben gyo"r, györu" is gyu"ru", karika valamint köralaku eröditmény értelmü szo volt, amelyböl GYO"R vàrosunk neve is szàrmazott.
Tudvalevö, hogy a történelemböl ismert avarok vàrosaikat kör- azaz gyürüalaku s több egymàsban levô körbàstyàval vették körül. Ezeket a németek Ringeknek, régebben Hring-eknek nevezték. Mivel a németben Ring=gyürü, eszerint Hring szo, ha némi értelemeltolodàssal is, de <kering> szavunkbol kellett szàrmazzon..."

folyt. az Edes magyar nyelvünk témàban.